ПОЛИТ-МАНГЪРОВЩИНА: Война в Украйна няма, всичко е медиен фейк

Теорията е особено популярна сред крайно десните в САЩ

САЩ
15:37 - 28 Февруари 2023
3784
ПОЛИТ-МАНГЪРОВЩИНА: Война в Украйна няма, всичко е медиен фейк

Първата годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна доведе до скок в фалшивите твърдения за войната в социалните мрежи. Някои публикации се радват на милиони споделяния, а особено актуално е твърдението, че Русия и Украйна въобще не воюват и конфликтът е медийна измислица с подкрепата на двете правителства.

Акаунти с множество последователи на Запад, а и у нас, споделят различни публикации, поддържащи конспиративната теория.

Така например публикация във фейсбук групата "Българска легия антимафия" споделя снимки от "новини" в руски медии, които скандално твърдат, че украинския президент Володимир Зеленски си има двойник. Страницата има 26,137 последователи.

Това всъщност не отговаря на истината. Въпросното лице може много лесно да бъде идентифицирано като Максим Донец - личният бодигард на Зеленски. Според агенция "Ройтерс" Донец е ръководител на екипа по сигурността на президента от май 2019 г. 

Едно фалшиво твърдение, което набира популярност в туитър и на други места, предполага, че цялата война по някакъв начин е манипулация. Като доказателство американски крайнодесни потребители в цитират предполагаемата липса на кадри от фронтовата линия. Според тях "намирисва на измама".

Наред с разказите на очевидци, има достатъчно кадри от украинската фронтова линия, подадени от BBC и други глобални телевизионни оператори. Има и доказателства от правителства и агенции по целия свят, които потвърждават, че войната е реална.

Още една конспирация започна да обикаля социалните мрежи около 24 февруари - видеоклип на репортер в Украйна, който стои пред множество трупове в чували. На кадрите обаче се вижда, че едно от телата се "движи". Клипът е гледан милиони пъти през последните няколко дни. 

Според пропагандистите това е "доказателство" за наемането на актьори, които играят мъртъвци в подкрепа на западния разказ за войната в Украйна.