Политолог пред Lupa.bg: Ако има кабинет, ще е между ГЕРБ, Слави и ВМРО

Политика
20:43 - 04 Април 2021
5679
Политолог пред Lupa.bg: Ако има кабинет, ще е между ГЕРБ, Слави и ВМРО

След резултатите, които видяхме току-що, мога да кажа, че с по-малко от три партии кабинет не може да се направи. Ако в рамките на новия 45-и парламент все пак се стигне до правителство, то най-вероятно ще е между ГЕРБ, „Има такъв народ” на Слави Трифонов и ВМРО. Разбира се, ако последната формация влезе в Народното събрание.

Този експресен коментар направи пред Lupa.bg политологът Георги Киряков. Той обаче уточни, че всичко зависи какво ще е поведението на Слави Трифонов – дали ще удържи на думата си да не се коалира с ГЕРБ или ще се извърти на 180 градуса.

Киряков сподели, че не е изненадан от резултата, особено от първото място на ГЕРБ. Известена изненада обаче носи сериозното им предимство пред БСП.

„Гласовете от чужбина ще натежат най-много в полза на ДПС. Видяхте какви опашки имаше в Турция. Ще има някои неприятно изненадани – и това ще са „Демократична България”, ще има и приятно изненадани – „Има такъв народ”.

Въпреки резултатите тази вечер и предимството на „Демократична България” пред ДПС, Георги Киряков все пак смята, че

крайният резултат ще подреди ДПС на четвърто място.

„Не се сбъднаха прогнозите за драстичен спад в избирателната активност. Хората не се уплашиха – да, може би дъждът ги спря, това не е драстична разлика в сравнение с изборите през 2017 г.”, коментира още политологът.