Политолог пред Lupa.bg: Борис Бонев разчупи партийния монопол

Независимите кандидати в страната ще надвият статуквото, смята доц. Петър Чолаков

Общество
17:40 - 04 Ноември 2019
4603
Политолог пред Lupa.bg: Борис Бонев разчупи партийния монопол

Борис Бонев от „Спаси София” на тези избори разчупи партийния монопол в София. Независимите кандидати в цялата страна обещават да преборят статуквото. Това заяви пред Lupa.bg Петър Чолаков, доцент по политически конфликти в Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

"Мая Манолова е независима, но има зад гърба си партийна биография. Шансовете й за успех щяха да са по-големи, ако беше като ген. Радев на президентските избори”, предположи политологът.

„Изненадващо за София е малката разлика между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова. Лявото в столицата е най-близо до промяната. Около половината избиратели на „Демократична България” са гласували за Манолова. Моята теза е, че „Демократична България” и традиционната десница се оказаха решаващи за изхода на изборите. 20 000 гласа е разликата между двете претендентки за кметския стол”, припомни анализаторът.

По думите му управлението на Фандъкова вече е изчерпано. Софиянци ще стават все по-малко търпеливи към дефектите на модела, който градоначалничката е наложила. ГЕРБ имат 9 големи областни града, което говори за политическа промяна. Изненадващ е резултатът в Благоевград. Атанас Камбитов беше приеман дълго време за фаворит, но беше изместен от кандидат на БСП, напомни експертът.