Политолог пред Lupa.bg: Пазарът уби демокрацията

Икономика
18:30 - 30 Октомври 2019
3621
Политолог пред Lupa.bg: Пазарът уби демокрацията

"На изборите миналата неделя пазарът уби демокрацията. Имам предвид всички негови форми – като се започне от пазара на обществени поръчки и се стигне до директния пазар на гласове. Корпоративният интерес взе превес над демократичните правила." Това коментира политологът Страхил Делийски по повод първия тур на изборите за местна власт и предстоящия балотаж.

„Партиите ги няма. В общинските съвети има не толкова представители на гражданите, колкото представители на частни кооперативни интереси. В този смисъл пазарът надви демокрацията. Тази тенденция е от 2003 г. и се засилва”, коментира политологът.

Според него, ГЕРБ губи електорална подкрепа заради хегемонията в местната власт. В същото време БСП увеличава гласовете си толкова, колкото да може да бъде удобна опозиция.  Столетницата не може да бъде припозната за алтернатива.

„Липсата на алтернатива на ГЕРБ не е добра новина дори за управляващата партия. Това поражда корупционни практики и преяждане с власт, което води до разпад”, предупреди анализаторът.