Политолог: Разговорите на Нинова и Борисов няма да доведат до кабинет

БСП ще държи мандата, докато излезем от зимата, прогнозира Първан Симеонов

Политика
20:45 - 19 Януари 2023
2363
Политолог: Разговорите на Нинова и Борисов няма да доведат до кабинет

Най-вероятно това, че Корнелия Нинова и Бойко Борисов ще седнат на една маса, няма да доведе до правителство. Но е знак, че БСП си намери мястото, така да се каже. Това мнение изрази в “Интервюто в Новините на NOVA” политологът Първан Симеонов, коментирайки предстоящата лидерска среща, на която Бойко Борисов потвърди, че ще присъства.

По думите му хората в България напоследък се делят на ново и старо поколение. „От ориентирани към Запада, малцина базирани главно в София и по-големите градове, прогресивно-либерални хора. И на не толкова ориентирани към Запада, застаряващо общество, по-консервативни хора. БСП какво правеше при прогресистите? Тя, ако беше прогресивна левица – тя щеше да е там. Но тя не е. Тя е консервативна формация. Тя се връща към себе си. Хартиената бюлетина е нещо, което младото поколение не би разбрало, защото търси дигитални нища”.

Според Симеонов Бойко Борисов се надява на още нещо. „Спомнете си онези времена, в които той беше центърът, и всички се бореха за любовта му. Той сега какво ли си казва: „Ето сега и Нинова ме иска, и Христо Иванов ме иска”. Но това ще е погрешно. Според мен Борисов надценява влиянието си”, подчерта политологът. И допълни: „Това, че някои партии дадоха заявка, че няма да отидат на лидерската среща, дава възможност на БСП да каже „Нека все пак да се видим”. И така да избутат изборите да не са примерно на 26 март, а на 2 април. Преди няколко дни казах, че изборите вече са сезонно явление. Предният път БСП държа мандата, за да излезем от лятото. Сега го държи, за да излезем от зимата”.