Половината българчета под 7 киснат пред екраните

България е на последно място в ЕС по правилно разбиране на информацията в мрежата

Актуални новини
16:39 - 21 Юни 2019
2084
Половината българчета под 7 киснат пред екраните

51% от българчетата ползват интернет преди 7-годишна възраст. Това съобщи преподавателят във Факултета по начална и предучилищна педагогика в СУ „Св. Климент Охридски” доц. Данаил Данов на среща-дискусия на тема „Децата във фокуса на медиите“.

„Те са пред таблетите и екраните на компютрите още преди да започнат да четат и да пишат”, подчерта Данов.

Според изнесената от него статистика децата прекарват средно по 3 часа на ден в интернет. „Това е една колосална енергия, която трябва да се вкара в правилните релси, а да не се възпира от родители и учители”, категоричен беше експертът.

Той припомни и, че България е на последно място в Европейския съюз по правилно разбиране на информацията в мрежата. А това води до повишен риск от неправилно възприемане на фалшиви новини, което по своята същност се оказва голям проблем за българите.

„За да се справим с проблема фалшиви новини, трябва да сме медийно грамотни. Медийната грамотност изисква да имаме достъп до медиите, обучение от страна на учителите, но не само да се възпроизвеждат данни, а и да се разбират”, коментира още Данов.

Той вижда проблем и в това, че в детските градини няма особено голям достъп до съвременните технологии и интернет.

„На децата не им се позволява да пипат интерактивните дъски. Такъв достъп трябва да има, за да могат да се научат от малки на дигитални умения, допълни доцентът.

Според него трябва да стане и легална практика децата да използват устройствата си в час.

Голям проблем се оказва и разпространението на данни от личния живот на децата в интернет пространството. Този казус засегна д-р Елеонора Лилова - председател на Агенцията за закрила на детето, чиято инициатива беше кръглата маса. Според Лилова тази практика дори е в разрез с Конвенцията за правата на детето ООН, която правото на всяко дете да бъде защитено срещу произволна или незаконна намеса в личния му живот, дом, семейство.