Полша обвини ЕС за високите сметки за ток

Спорът рискува да влоши още повече крехките отношения между Варшава и Брюксел

Новини
21:16 - 06 Февруари 2022
4130
Полша обвини ЕС за високите сметки за ток

Потребителите, търсещи спасение от растящите цени на тока в Полша, получават ново послание от властите заедно със сметките си: климатичната политика на Европейския съюз (ЕС) е отговорна за над половината от ръста в разходите за производство на ток, пише агенция Блумбърг.

Неотдавна полското министерство на климата задължи електрическите компании да посочват ефекта от разходите за въглеродни емисии в сметките за ток на домакинствата. Въпреки че не се обвинява директно ЕС, разбивката по разходи предполага, че растящите цени за въглеродни емисии натежават върху зависимата от въглища Полша.

“Това е манипулация”, казва Марчин Ковалчик, ръководител на климатичното подразделение на WWF Полша. “То застрашава да обърне общественото мнение в Полша срещу ЕС и неговите климатични политики”, допълва той.

Спорът рискува да влоши още повече крехките отношения между Варшава и Брюксел и да усложни допълнително преговорите за Зелената сделка на ЕС - мащабни климатични реформи, които блокът прилага, за да постигне въглероден неутралност до средата на века. Полша твърди, че е изправена пред нарастващи разходи за постигане на целите на ЕС за климата.

Както законодателството на ЕС, така и полското законодателство задължават енергийните компании да предоставят надеждна информация за цените, изискване от ключово значение в момент на повишения, каза полското министерство на климата. Потребителите са особено заинтересовани от структурата на разходите, влияещи върху крайната цена, оттук и решението на правителството за допълнителните данни, които да бъдат включени в сметките за електроенергия, допълват от министерството.

Енергийна криза

През по-голямата част от последните шест месеца Европа беше в криза с енергийните доставки, като запасите от природен газ са на исторически ниско ниво, което води до ръста на цените на горивата. Това от своя страна създаде по-голяма зависимост от други енергийни източници, включително въглища, довеждайки цените на електроенергията и въглеродните разрешителни до рекордни нива.

Междувременно ЕС обсъжда набор от закони, така че да приложи Зелената сделка във всеки сектор от енергетиката до производството, транспорта и селското стопанство. Целта е до 2030 г. ЕС да намали емисиите парникови газове с 55% спрямо нивата от 1990 г.

Критиците на Зелената сделка обвързаха повишаването на цените на тока и газа с реформите, нещо, което представители на ЕС опровергават. “За съжаление, най-вече по политически причини, някои хора лъжливо твърдят, че повишаването на цените на газа е главно резултат от Европейския зелен пакт или предложенията на Комисията”, каза върховният представител на ЕС за климата Франс Тимерманс по време на среща на министрите на околната среда и енергетиката през януари. В една държава-членка дори потребителите получиха своите сметки за ток и енергийната компания написа в тях “сметката е висока заради европейските планове за Зелената сделка”, добави той, очевидно визирайки Полша.

Пазарът на квоти въглеродни емисии в ЕС, стартирал през 2005 г., е основният инструмент на блока за намаляване на замърсяването. Той налага ограничаване на емисиите на близо 12 хил. съоръжения, собственост на компании за комунални услуги, производители и авиокомпании. Част от разрешителните за въглеродни емисии се дават на бизнеса безплатно, но повечето се продават на държавни търгове. Приходите от тези продажби отиват в националните бюджети, като поне половината ще бъдат използвани от държавите-членки за цели, свързани с климата.

Когато миналата година настъпи кризата в енергийните доставки, Европейската комисия насърчи националните правителства да използват приходите от търговия с емисии, за да облекчат въздействието върху най-уязвимите потребители.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки твърди, че цените на електроенергията са под натиск, тъй като Полша е изправена пред огромни инвестиции, за да постигне целите на ЕС за климата.