Полша ще определи граничните пунктове с Украйна

Украйна
19:22 - 22 Февруари 2024
2791
Полша ще определи граничните пунктове с Украйна

Полша ще определи граничните пунктове с Украйна като част от критичната инфраструктура, за да гарантира безпрепятственото преминаване на военната помощ за Украйна, обяви премиерът Доналд Туск. Решението идва по време на опитите на двете съседни държави да разрешат споровете около вноса на украински селскостопански продукти в Полша, който накара местни фермери да блокират границата.

Недоволни полски земеделци и превозвачи блокираха граничните контролно-пропускателни пунктове заради украинския внос на селскостопански продукти, което разпали напрежението между Варшава и Киев. Украйна предупреди, че блокадите пречат на доставките на оръжия, боеприпаси и медицинска и хуманитарна помощ. Украинският президент Володимир Зеленски предложи среща на двете правителства за разрешаване на спора.

Инструктирах моето правителство да бъде на границата възможно най-скоро, още преди 24 февруари, обяви Зеленски, но получи от Варшава категоричен отказ от премиера Доналд Туск: Ще разговаряме на 28 март. Нещо повече: 

"За да няма никакво забавяне, ще включим граничните пунктове с Украйна, както и железопътни линии и участъци от пътища, водещи към Украйна, в списъка с обекти от критичната инфраструктура", обяви полският премиер Доналд Туск:

"Бих искал да разделим двата въпроса - безспорната помощ за Украйна - целият свят вижда колко сме решени да помогнем на Украйна - и защитата на полските фермери и вътрешния пазар от негативните последици от отварянето на границата за внос на селскостопански продукти", обясни Доналд Туск, който е изправен пред трудния баланс между твърдата подкрепа за Украйна и интересите на полските земеделци.

По-рано Словакия обяви, че ще удължи забраната за внос на определени селскостопански стоки от Украйна. Словакия е една от петте страни членки на ЕС заедно с Полша, Унгария, Румъния и България, които поискаха изключение от решението на ЕС да удължи достъпа до пазара на общността за украинска земеделска продукция.

Германският Бундестаг прие законопроект на управляващата тройна коалиция, в който без да е изрично упоменато, не се изключва възможността за доставката на крилати ракети "Таурус" с обсег над 500 километра. Канцлерът Олаф Шолц е против предоставянето им, защото се опасява от разрастване на войната. Председателката на комисията по отбрана в Бундестага и депутат от съуправляващите либерали Мари-Агнес Щрак-Цимерман обаче подкрепи предложението на опозицията, което предвиждаше конкретната доставка на ракетите "Таурус", защото по думите ѝ е крайно време Германия да достави ракетите, за които Украйна настоява от месеци.

"В бъдеще, когато решаваме толкова съществени въпроси, трябва да е възможно да гласуваме по съвест, а не според волята на партията", обясни Щрак-Цимерман в Бундестага, който отхвърли законопроекта на консервативната опозиция за доставката на крилати ракети "Таурус" за Украйна.

След Великобритания, Франция и Германия днес и Дания сключи 10-годишно споразумение за сигурност с Украйна. Премиерът Мете Фредериксен поясни, че Дания отпуска пакет военна помощ за Украйна на стойност близо 250 милиона долара.