Полша ще строи първата си атомна електроцентрала

САЩ
11:57 - 24 Октомври 2022
1873
Полша ще строи първата си атомна електроцентрала

След преговори със САЩ Полша е все по-близо до изграждане на първата си атомна електроцентрала.

След срещата си с министъра на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм заместник министър-председателят на Полша Яцек Сасин заяви, че „сме по-близо до вземането на решение за това кой да построи първата атомна електроцентрала в Полша“.

Премиерът посочи, че шансовете да бъде избрана американската компания „Westinghouse” са големи и че „все повече се доближаваме до такова решение“.

Министърът по въпросите на климата Анна Москва написа в Туитър, че решението на полското правителство ще бъде обявено до дни. Тя нарече изграждането на атомната електроцентрала "инвестиция, която е от стратегическо значение за развитието и енергийната сигурност на Полша". Според министъра програмата за ядрена енергетика е на път да изгради първата електроцентрала до 2033 г., предаде „REMIX”.

Полша и САЩ са постигнали двустранно споразумение за изграждането на атомни електроцентрали по американска технология. Споразумението e подписано още през 2020 г. по време на администрацията на президента Тръмп.

Програмата за ядрена енергетика на Полша е насочена към изграждането на шест ядрени блока в две локации. Първият трябва да бъде готов до 2033 г., а останалите пет - до 2043 г.

Освен САЩ, Южна Корея и Франция също проявяват интерес към участие в изграждането на атомни електроцентрали в Полша.