Полският президент обвини Доналд Туск в анархия

Вчера новото правителство свали обществен новинарски канал от ефир

ЕС
12:10 - 21 Декември 2023
1401
Полският президент обвини Доналд Туск в анархия

Новото полско правителство, ръководено от Доналд Туск, прилага реформи в държавните медии, които са равносилни на "анархия". Това заяви президентът на страната Анджей Дуда, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му идва на фона на нарастващото напрежение между държавния глава и новия кабинет на проевропейския алианс.

Полагането на клетва от правителството, ръководено от бившия председател на Европейския съвет по-рано този месец, бележи началото на период на съжителство с президента, който е съюзник на предишния националистически кабинет. Първите няколко дни бяха бурни.

Вчера новото правителство свали обществен новинарски канал от ефир и уволни ръководители на държавните медии в ход, който според него има за цел да възстанови безпристрастността.

Държавните медии, и по-специално новинарският канал TVP Info, бяха обвинени, че са се превърнали в средства за пропаганда при управлението на националистическата партия "Право и справедливост".

Дуда заяви, че внезапният начин, по който промените са били приложени, е нарушил Конституцията, тъй като са били пропуснати съответните парламентарни процедури.

"Това са напълно незаконни действия. Това е анархия", категоричен бе той.

Междувременно бившият полски вътрешен министър Мариуш Камински и неговият заместник от ПиС бяха осъдени на две години затвор за злоупотреба с власт на предишни длъжности. През 2015 г., едва седмици след като ПиС дойде на власт, Дуда ги помилва.

"Казах им, че ако бъдат вкарани в затвора, ще бъдат първите политически затворници в Полша от 1989 г. насам", посочи той, имайки предвид годината на падането на комунистическото управление.

В отговор на призива на Дуда за спазване на закона при прилагането на реформите в медиите, Туск подчерта, че действията са насочени към "възстановяване на правния ред и обичайното благоприличие в обществения живот".

Новото правителство смята, че самият Дуда е участвал в множество нарушения на Конституцията по време на 8-годишното управление на ПиС.