Помислете! Жилищата в големите градове поевтиняват

Намалението в София, Пловдив и Варна е в рамките на нищожните 1-5%

Новини
10:45 - 27 Юни 2023
4439
Помислете! Жилищата в големите градове поевтиняват

В София, Пловдив и Варна цените на жилищата са тръгнали надолу. Намалението обаче е в рамките на нищожните 1-5%, отнася се само за новопостроените жилища и е само на тримесечна база, т.е. цените през първите три месеца на 2023 г. са намалели в сравнение с последното тримесечие на 2022 г.

Ако се сравнят с година по-рано, те все пак са по-високи макар и с много малко, а и средният тренд за всички жилища на пазара все още е нагоре, показват публикуваните в понеделник данни на НСИ.

Понижение на цените на новопосторените жилища не се случва за първи път през последните една-две години, но сега обхваща и трите най-големи града, в които имотният пазар е най-развит и се сключват най-много сделки.

Обясненията на имотните експерти за това движение на цените са няколко. Едното е, че при намаляващ пазар като брой сделки, очевидно търсещите жилище се насочват към по-евтините варианти, а това почти винаги са съществуващите вече жилища. Това поддържа техните цени относително по-високи от тези на останалите.

Другото обяснение е, че купувачите в момента търсят преди всичко сигурност.

Според изпълнителния директор на “Адрес” Гергана Тенекеджиева новопостроените жилища, от една страна, предполагат висока степен на довършителни работи, които инфлацията направи значително по-скъпи, отколкото са били преди 3-4 години. Освен това те са и трудоемки, свързани са и с много главоболия.

От друга страна, купувачите, които търсят нови жилища, са склонни да сключат сделки само ако получат някаква отстъпка. Затова независимо от поскъпването на строителните материали и всеобщото мислене у предприемачите, че търсене винаги ще има, напоследък те все по-често прибягват до един или друг вид “промоции”, което обяснява защо цените на тези жилища намаляват, макар и леко.

От трите големи града единствено във Варна намалението изглежда малко по-значително – новопостроените жилища поевтиняват с 4,7% в сравнение с края на 2022 г. Ако се проследят трендовете с цените на новите апартаменти във Варна за последните 3 години, се вижда, че те не са се променяли много и всъщност в момента са едва с 2,7% по-скъпи в сравнение с миналата година.

Но това все пак не показва изцяло реалната картина на имотния пазар в морската столица, тъй като НСИ пресмята само цените на апартаментите в самия град без курортите наблизо, а точно там пазарът е доста оживен.

В София и в Пловдив намалението на цените на новото строителство е съответно с 1,1 и с 1%.

В Бургас и в Русе има сравнително голямо поскъпване на жилищата през първото тримесечие на годината в сравнение с предходното тримесечие, показват данните. То е съответно със 7,3 и със 7,2%.

Бургас е и национален рекордьор поне сред градовете с над 120 хиляди души население по поскъпване на жилищата на годишна база - с цели 19,5%. В столицата темпът на поскъпване в сравнение с година назад отдавна е по-нисък и през първото тримесечие е 7,2%.

Друг голям град, в който жилищата осезаемо продължават да поскъпват, е Стара Загора - с 16,4% в сравнение с година по-рано. Но там поскъпването започна след останалите големи градове, докато в Бургас пикът е преминал още в средата на 2022 г.