Помните ли? Почти 7 милиона гласуват на първия демократичен вот през 1990-та

На избирателите им е ясно и лесно - гласува се за БСП и СДС

Новини
19:40 - 27 Октомври 2024
1540
Помните ли? Почти 7 милиона гласуват на първия демократичен вот през 1990-та

На фона на сегашното участие на българите в изборите, екзотично звучи цифрата на гласоподавателите на първите демократични избори през юни 1990 г. В условията на невероятен подем, към урните се отправят близо 7 милиона избиратели  - почти толкова, колкото сега са всички българи. 

Контрастът е огромен - сега, на днешния избор, се очаква да гласуват около 2 милиона и 500 000 души. 

Всъщност тъкмо изборите на 10 юни в зората на демокрацията бележат рекордна избирателна активност, каквато не се е повтаряла повече до днес. Тогава обаче изборът на хората е доста по-лесен - на двата политически полюса са преименуваните комунисти от БСП и новосъздадената опозиция - Съюз на демократичните сили (СДС), обединяващ 13 партии и организации.

По това време цялата власт е в ръцете на преименуваната комунистическа партия, която отстъпва привидно под натиска на улицата. Появата на свободен печат и възстановени политически партии изкарват на показ престъпленията на режима след 9.IX. 1944 г. Разделението в обществото на комунисти и антикомунисти набира скорост, двете групи практически не разговарят. Малко преди изборите на 10 юни се появява картата с концентрационните лагери в България, чието авторство се преписва на световния експерт в политическата реклама Жак Сегела, консултант тогава на СДС.

Двете големи политически сили мобилизират докрай своите привърженици на два паралелни митинга на 7 юни. Бившите комунисти закриват кампанията си на площад „Девети септември” пред мавзолея на проводника на съветското влияние и сталинските репресии у нас Георги Димитров. 

По същото време на площад „Орлов мост” СДС събира невиждано множество хора от цялата страна. 1 милион се събират на „Митинга на надеждата”, на който присъстват лидерите на демократичната опозиция и световноизвестни гости от чужбина.

Въпреки многомилионния митинг, събрал енергията на хората, повярвали в бъдещето на демокрацията, бившите комунисти печелят първите демократични избори след 45 години власт. До урните за Велико Народно събрание отиват  6 млн. 976 хиляди избиратели или близо 91 % от всички имащи право на глас. БСП получава 47,1% от гласовете, СДС - 36,2%, ДПС - 5,75%, БЗНС – 4%.
 
В тези избори обеаче, червените отчитат като гласували за тях много мъртви души, твърдят някогашните седесари. Предполага се,че поне 200 – 300 хиляди гласа са били прехвърлени от гласувалите за СДС към тези за БСП. Демократите обявяват, че изборите са манипулирани.