Помпео с нови критики към Пекин

Новини
10:20 - 14 Април 2020
1739
Помпео с нови критики към Пекин

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Комунистическата партия на Китай, че не е предупредила света за коронавируса достатъчно рано, пише вестник „Билд“, предаде БГНЕС.

“Те не предоставиха информацията навреме. За съжаление е така”, каза Помпео в интервю за германското издание.

Попитан дали Китай трябва да бъдат държани отговорни за пандемията, американецът казва, че “има нужда от повече от един дебат” по тази тема, като обсъждането й трябва да бъде в международен мащаб.

“Сигурен съм, че ще дойде време, в което на виновните ще бъде потърсена отговорност. Но в момента най-важното е да се концентрираме върху сегашната задача – да рестартираме световната икономика. Ще има достатъчно време за търсене на вината”, казва Помпео.

Държавният секретар на САЩ още веднъж отрече обвинението, което преди няколко дни отправи Германия, че САЩ са конфискували предпазни облекла и маски, от които германските лекари са се нуждаели.

“Това не е първият път, в който виждаме фалшива информация в медиите. Със сигурност час от нея е била по невнимание, предполагам някои служители не са били запознати. Но част от нея беше умишлена дезинформация”, твърди Помпео за публикациите, че американците са се възползвали от правила от времето на Втората световна война, за да изземат екипировката.

Държавният секретар нарече канцлерът Ангела Меркел “страхотен партньор” и каза, че САЩ редовно комуникират с нея в сегашните времена на криза.