Поправка в закона за Брекзит без сделка мина „на косъм”

Това може да затрудни евентуален опит за разпускане на парламента

Свят
16:55 - 10 Юли 2019
1655
Поправка в закона за Брекзит без сделка мина „на косъм”

Долната камара на британския парламент одобри "на косъм" законова поправка с цел да се опита да попречи на Брекзит без сделка, предаде Ройтерс.

Борис Джонсън, фаворитът за нов лидер на управляващата Консервативна партия и следващ премиер на Великобритания, иска страната да напусне Европейския съюз на 31 октомври, със или без споразумение, припомня БТА. Това предизвика спекулации, че Джонсън може да разпусне парламента, за да попречи на депутатите, мнозинството от които са против Брекзит без сделка, да провалят неговия план за излизане от ЕС на всяка цена.

Вчера Камарата на общините одобри само с един глас повече - 294 срещу 293 - законова поправка, задължаваща министрите да докладват на всеки две седмици пред парламента за напредъка към възстановяването на регионалното правителство в провинция Северна Ирландия. 

Това може да затрудни евентуален опит за разпускане на парламента, за да бъде попречено на депутатите да спрат Брекзит без сделка, въпреки че допълнителни мерки, които на практика биха блокирали излизането на Великобритания от ЕС без споразумение, бяха отхвърлени.

Вносителят на поправката, депутатът консерватор Доминик Грийв, призна преди гласуването, че целта му е именно да не допусне разпускане на парламента, което би позволило Брекзит без сделка.

Противниците на излизането на Великобритания от ЕС смятат, че ако парламентът заседава, те могат да намерят начин да блокират Брекзит без сделка, за който има опасения, че би имал тежки последици за британската икономика - петата в света - и нейните търговски партньори.