Пореден скандал с HelpKarma : И пиано бар набира дарения през платформата

Ексклузивно
17:30 - 10 Ноември 2020
11840
Пореден скандал с HelpKarma: И пиано бар набира дарения през платформата

На фона на неясната съдба на десетки болни деца, които чакат дарения през станалата печално известна с грубите си манипулации платформа за благотворителност, HelpKarma си е позволила да допусне кампания и за пиано бар, сочи справка на Lupa.bg. Става въпрос за заведение, което още през май си е позволило да договори с Управителния съвет на фондацията старт на дарителска акция, провокирана от въвеждането на извънредното положение заради COVID-19 и затварянето на нощните клубове. 

Не е ясно как варненският бар е успял да пробие, както твърди патронът на фондацията Константин Кръстев - изключително прозрачната и благородна система, за да започне да набира средства за оцеляването си. Още по-интересно е защо кампанията не е спряна след повторното отваряне на заведенията през лятото. Последно на фейсбук страницата си клубчето е публикувало събитие в края на октомври - за Хелоуин. Въпреки това заветната "цел" от събирането на 5000 евро през HelpKarma си стои и все още набира дарители. Успокояващото е, че все пак наглата кампания е успяла да привлече само 5 евро от 1 благотворител. 

"Моля, последвайте линка и дарете, който колкото може. Събраните средства ще се използват, за да може да оцелеем до момента, в който ще можем да работим. Необходимо е ежемесечно изплащане на наем, кредит, сот, ток, вода, интернет, телефон, такса домоуправител, осигуровки, данъци, счетоводни такси, софтуерни абонаменти и др. (повечето неща са със сключени договори и не могат да бъдат прекратени без неустойки). Също така част от средствата ще отидат за хонорари на нашите музиканти и екип, които също нямат възможност да упражняват професията си в този момент", пишат от бара през май. 

Безспорен факт е, че коронакризата засегна този сектор максимално, но досега благотворителна кампания за спасяването на частен бизнес, при това увеселителен, световната дарителска общност не познава...