Поредната лъжа: Бутафорията "Арена Бургас" (СНИМКИ)

Кой окраде милиони?, питат жителите на морския ни град

Новини
13:20 - 19 Май 2023
35798
Поредната лъжа: Бутафорията "Арена Бургас" (СНИМКИ)

Доживяха! Жителите на Бургас ще се радват на нова спортна зала, многофункционална. Но дали има наистина повод за радост и усмивки? Официалното откриване на спортна зала "Арена Бургас" беше вчера. Разбира се, имаше еуфория - най-вече от победата на местния Черноморец над Рилски спортист (84:70), с която "акулите" поведоха с 2:1 успеха в мач №3 от полуфиналния плейоф в Националната баскетболна лига за мъже.

След официалната част и баскетболният двубой, гражданите на Бургас изразиха мнението си за всичко, което се случи. А той хич не е добро...

Според повечето откриването на залата е абсолютно бутафорно и е обида към българския спорт и бургазлии.

За откриването на залата, която вече струва около 80 млн. лв., организаторите дори са взели оборудване от други спортни съоръжения, включително и баскетболните кошове от зала „Бойчо Брънзов“, за да се осигури възможност за прибързано откриване на залата и провеждането на баскетболен мач. Разбира се, те отричат да е така, но фактите говорят друго.

Зала "Бойчо Брънзов" на 18 май 2023г. изглеждаше така - с един от старите си кошове, който вчера, по време на заснемането беше сложен, за да могат да тренират децата...

В новата „Арена Бургас“ са били закупени баскетболни кошове при нейното изграждане, но въпреки огромната инвестиция се е установило, че те са негодни за провеждане на мачове от професионалния баскетбол, а са годни само за аматьорски първенства...

За откриването на залата дори се е наложило местната администрация да пренесе и забърсващите пода помощни средства, защото новата зала не разполага със собствени и явно не са стигнали всичките отпуснати милиони при закупуване на оборудването, въпреки че цената надхвърли два пъти и половина първоначално предвиденото.

Весела Лечева опита да замаже гафа с редица изказвания и хвърлени цифри във въздуха, но... Хората започнаха да се питат къде са средствата.

"Кой окраде милиони от залата?", питат те в социалните мрежи, но едва ли ще получат адекватен отговор.

Целият този процес с бързането за откриване на зала „Арена Бургас“ в настоящото й състояние е жалък опит да се заблуди обществеността, че залата е пригодна за провеждането на спортни събития от висок ранг и да се спечели надпреварата с времето, което отдавна изтече и откриването се забави с повече от 5 години!

Учудващо е, че служебното правителство и президентът Румен Радев са допуснали да бъдат подведени от порочната практика на кмета на Бургас – Димитър Николов и партия ГЕРБ, за прерязване на ленти „на парче“ от цялостен обект.

"Така може да се очаква в следващите месеци да бъде тържествено открито някое стълбище, коридор, окачен таван и всевъзможни други подобни "лотове" от спортната зала и това да бъде представено като грандиозен успех", коментира потребител на една от бургаските групи във Фейсбук.

Изграждането на спортна зала „Арена Бургас“ надхвърли с около пет години срока на изпълнение, а оскъпяването на строителството достигна двоен размер на предварително заложените средства и във връзка с това се извършват проверки за присвояване на публични средства. Дали?