ПОРЕДНО БЕЗУМИЕ: Узакониха двуетажна кръчма на брега в Ахтопол

Новини
17:00 - 15 Юли 2019
6365
ПОРЕДНО БЕЗУМИЕ: Узакониха двуетажна кръчма на брега в Ахтопол

Поредно безумие по Черноморието: буквално на брега на централния плаж в Ахтопол расте нова двуетажна кръчма. За безобразието сигнализира слушател на БНР, пожелал анонимност.

"Строи се на метър от самия бряг на морето, върху самия плаж. Строи се заведение, което е с не по-малко от 200 квадратни метра и върху самия пясък, непосредствено до брега на морето, върху бетонни колони", разказа информаторът на националното радио.

"До мястото на друго заведение, което стоеше миналата година и беше в ската. Сега това заведение вече го няма и под него, върху плажа се строи новото заведение. В момента се строи втори етаж, полагат битумна настилка", уточни слушателят, според когото от дни ясно се долавят шум от горелки и от циркуляри, вероятно от рязане на дъски за подова настилка.

Слушателят обясни още, че точно там, където сега, в разгара на сезона, се вдига новото заведение, мястото е било предпочитано от семейства с деца заради това, че водата е плитка. Сега по думите му достъпът ще бъде затруднен заради самото заведение. Мъжът е възмутен "от нахалството, с което се превземат територии от плажа".

"За мен не е редно да има заведение на плажа, точно на плажната ивица, то е във водата", казва друг мъж, плажуващ близо до новото заведение.

"Не, разбира се, как ще е нормално. По-рано тук никога не е имало такива заведения, още повече и тези чадъри, които наслагаха, а пък морето е пълно с камъни, никой не ги е почистил. Чадърите са по 5 лева, не са малко, няма тоалетна. Аз дойдох на втори и работиха допреди един ден, до 10 юли. Аз знам, че забраната е от 30 май", споделя жена, също плажуваща в близост.

По думите й, тази зона била свободна, а сега свободната зона е преместена "на другия край на плажа, който е на два километра".

Други туристи също отбелязват, че не е "много добре да е на метри от водата".

Заведението е построено, след като Министерството на туризма е одобрило концесионната схема, представена от стопанина на плажната ивица. За изграждането му съгласие е дал и главният архитект на Царево. Три пъти от началото на сезона проверка на строителните дейности са извършили и инспекторите на Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас. Според експертите строителството е напълно законно.

Това не е масивна постройка, а временен обект, заявява и управителят на плажа Галин Вълчев за предаването "Преди всички". "Не, не са бетонни колони. Това са бетонни блокчета, които се слагат на пясъка, за да може да стъпи самият обект."

"Естествено, че имаме право. Имаме одобрена схема от Министерството на туризма, от РИОСВ и разрешение от главния архитект", допълни Галин Вълчев.

Бурите са причина вълните да стигнат до основите на заведението, след като плажната ивица е залята от водата, разказва и наемателят на заведението Васил Каритков. Очаква се за следващия сезон да бъде изградена и защитна буна, за която вече има готов проект, съобщи още той.

"Заведението, което сме поставили тук, а не построили, защото има разлика между двете понятия, си е абсолютно законно и абсолютно на място и няма абсолютно никакъв проблем да бъде премахнато впоследствие. След като се премахне въпросният обект, тук ще си остане абсолютно същият плаж, какъвто сме го заварили", коментира управителят пред "Хоризонт".