Porsche показа най-мощните варианти на Panamera

Новият GTS ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди и постига максимална скорост от 302 км/ч

Новини
15:37 - 22 Юли 2024
1696
Porsche показа най-мощните варианти на Panamera

Porsche представи върховите модели в гамата на Panamera - Panamera Turbo S E-Hybrid и Panamera GTS. Новата Panamera GTS е фокусирана върху динамиката и поставя нови стандарти по отношение на спортното изживяване.

От своя страна новата Panamera Turbo S E-Hybrid впечатлява с комбинация от комфортно поведение и върхова динамика, съответстваща на състезателно темпо на писта.

С новите варианти на Panamera, Porsche дава ново определение на представата за луксозен седан. Тя съчетава по уникален начин хармоничния комфорт при шофиране с качествата на спортен автомобил Porsche. Сега към моделната гама са добавени два особено мощни и спортни варианта. Това са автомобили с различни фокуси.

Новата Panamera GTS е динамичен спортен седан, който поставя емоционалното изживяване при шофиране на преден план. Новата Panamera Turbo S E-Hybrid е позиционирана на самия връх на моделната серия като най-мощната, най-бързата и най-луксозната версия. Този върхов модел е

новият рекордьор в официалната класация на най-бързите луксозни седани с двигател с вътрешно горене и хибридно задвижване на "Северната дъга" на пистата "Нюрбургринг".

И двата нови модела на Panamera се задвижват от усъвършенствания 4,0-литров V-образен 8-цилиндров бензинов двигател с два турбокомпресора. Този мощен агрегат понастоящем постига емисии, съответстващи на строгите изисквания на стандарта Euro 7. Задвижващият 4,0-литров V8 двигател е съчетан с 8-степенната трансмисия с два съединителя на Porsche (PDK), която тук е фундаментално преработена. Тя е в състояние да реализира огромния въртящ момент на Panamera Turbo S E-Hybrid с оптимизирани повърхности за предаване на мощността и по-висок капацитет за топлинно натоварване.

Новата Panamera Turbo S E-Hybrid - със системна мощност от 782 к.с.

В Porsche обозначението на модела Turbo традиционно означава върха на динамичните качества в моделната гама на серийните модели. В същото време логото Turbo символизира технологично лидерство в съответния сегмент. Комбинацията от високоефективни двигатели с вътрешно горене и електрическа система дава възможност за постигане на особено мощно задвижване и спортни динамични качества.

Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

Новата Panamera Turbo S E-Hybrid е най-мощната Panamera, произвеждана серийно досега.

Нейният двигател V8 с два турбокомпресора има мощност от 599 к.с., а мощността на електромотора, напълно механично интегриран в корпуса и в охладителната верига на трансмисията PDK, достига 190 к.с. В сравнение с тази на неговия предшественик, системната мощност е увеличена със 102 к.с. до 782 к.с., а системният въртящ момент е нараснал със 150 Нм до 1000 Нм. Новата Panamera Turbo S E-Hybrid ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,9 секунди и

развива максимална скорост от 325 км/ч, което е подобрение съответно с 0,5 секунди и с 25 км/ч.

В същото време новата Panamera Turbo S E-Hybrid е много по-ефективна. В сравнение предишното поколение, нейното хибридно задвижване предлага по-голям пробег на електричество, по-бързо зареждане и по-пъргава реакция. С брутен капацитет на високоволтовата батерия от 25,9 кВтч, тя съхранява с 45% повече енергия от досегашната батерия. Това осигурява на най-мощната Panamera пробег изцяло на електричество до 88 км в града.

Благодарение на увеличаването на мощността на рекуперация до 88 кВт, Panamera Turbo S E-Hybrid се движи по-ефективно в напълно електрически режим. При подходящ източник на захранване, вграденото променливотоково зарядно устройство с мощност 11 кВт дава възможност батерията да бъде заредена от нулево ниво до 100% за около 2 часа и 39 минути.

Новата Panamera GTS - спортен дух и максимално удоволствие от шофирането

На езика на Porsche абревиатурата GTS означава Gran Turismo Sport. Моделите на Porsche с това обозначение предлагат допълнителна порция спортен дух и максимално удоволствие от шофирането, заедно с висока функционалност в ежедневието. В съответствие с тази философия, Panamera GTS се отличава и с ходова част, настроена за високо ниво на динамични натоварвания, спортен пакет SportDesign и спортен, висококачествен интериор. Това е особено директен и динамичен вариант в моделната гама на спортния седан.

Porsche Panamera GTS

Изцяло модернизираният V8 двигател с два турбокомпресора играе основна роля в особено интензивното шофиране в Panamera GTS. Той осигурява линейно развитие на мощността, което е ясно забележимо дори при обороти на двигателя над 6000 об/мин. Двигателят осигурява мощност то 500 к.с., което е с 20 к.с. повече от агрегата, задвижващ предшественика. Това подобрява динамиката и дава още по-висока ефективност. Спортният модел с четири врати

ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди и постига максимална скорост от 302 км/ч.

Стандартната спортна изпускателна система в Panamera GTS е специално разработена, за да създаде мощен, емоционален звуков пейзаж. Новото Porsche Panamera GTS е оборудвано със стандартно двукамерно пневматично окачване с два клапана, включително активно управление на окачването с много спортна настройка. Снижената с 10 мм каросерия и усилените стабилизиращи щанги осигуряват забележимо по-директно управление и при по-ниски базови нива на силите, необходими за свиване на пружините без необходимост от стегнати пружини.

Новите модели Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid и Panamera GTS

вече са налични за поръчка.

И двата модела се възползват от многото нововъведения в третото поколение на Panamera. Сред тях са концепцията за управление Porsche Driver Experience, матричните LED светлини с висока разделителна способност и особено далечен обсег, всеобхватно разширените функции за свързване като по-дълбоката интеграция на Apple CarPlay, видео стрийминг за опционалния дисплей за пътника до водача и опцията за паркиране на автомобила отвън с помощта на приложение за смартфон.

В зависимост от пазара е наличен и вариант Exclusive на Panamera Turbo S E-Hybrid с дълго междуосие и четиризонова автоматична климатична система с голямата централна конзола. Panamera GTS се предлага като спортен седан с късо междуосие. Доставките за България ще започнат през есента на 2024 г.