Портних с позиция по обвиненията на Европрокуратурата за измама

Новини
16:16 - 14 Октомври 2024
3765
Портних с позиция по обвиненията на Европрокуратурата за измама


Бившият кмет на Варна Иван Портних излезе с позиция по обвиненията на Европрокуратурата за измама.

„Категорично заявявам, че сме свидетели на една абсолютна манипулация, и всичко това, което беше написано за мен в последните четири дни, е фалшива, но преднамерено направена „новина“. Това заяви бившият кмет на Варна Иван Портних по време на пресконференция по повод проверката на Европейската прокуратура на пристанище „Карантината“. „Атаката срещу мен е лъжа. Това е политическа поръчка. В дъното дори не е нападение срещу мен и партията, която представлявам, а отклоняване на вниманието от загубата на 80 милиона лева за Варна“, заяви още Портних.
SafeNews припомня: Разследването срещу Портних е част от мегаразследване, което погна известни големци.
Европейската прокуратура обвини четирима заподозрени, включително бивш кмет и бивш областен управител на Варна, в измама, свързана с реконструкция на рибарско пристанище.

„Това е една огромна лъжа. Протестирам срещу публикуването на каквато и да е информация, за когото и да е, без да бъде чута неговата гледна точка. Включително и от прословутата Европрокуратура. Защото ако ме бяха попитали преди да се тиражират всички тези лъжи, аз щях да отговоря и да обясня за какво става въпрос“, добави Портних.
Той показа и документи, според които с решение на Окръжен съд – Варна, гласувано единодушно, е одобрено решението за кандидатстване по програмата и одобряването на текста на споразумение между община Варна, ОС-Варна и БАН.

„В него са заложени задълженията на всяка една от страните при кандидатстването по програмата за рибарски пристанища“, обясни бившият кмет.
Четиримата са обвинени във фалшифициране на официални документи и предоставяне на невярна информация, за да получат неправомерно евросредства за проект на стойност 3,4 милиона евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство.
Това са бившият кмет на Варна Иван Портних, ексобластният управител Стоян Пасев и двама чиновници от Изпълнителна агенция “Морска администрация”.

Проектът е бил за подобряване на инфраструктурата на съществуващо рибарско пристанище в покрайнините на Варна, внесен от Община Варна, която се е явявала бенефициент. Според разследването обаче такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението за еврофинансиране, обясниха от институцията, ръководена от главния прокурор Лаура Кьовеши.

Първо, такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението за финансиране, поясняват от българския офис на Европейската прокуратура. Второ, за да изглежда като пристанище, от община Варна са сглобили няколко понтона като плаващи кейове, за да регистрират обекта, който трябва да се реконструира. Трето, бенефициентът е дал фалшива информация и не е включил всички документи, изисквани от националното законодателство за получаване на необходимите сертификати.