Португалия няма да изисква отрицателен тест от пристигащите

Цифровият сертификат на ЕС се издава на хора, които са били ваксинирани

ЕС
12:33 - 04 Февруари 2022
1838
Португалия няма да изисква отрицателен тест от пристигащите

Португалия ще премахне изискването за представяне на отрицателен Covid тест за пътници, пристигащи с валиден зелен сертификат на Европейския съюз или признато доказателство за ваксинация. Това съобщи правителството на страната в четвъртък, предаде Ройтерс.

Ходът е съобразен с правилата на Европейския съюз.

В изявлението на португалското правителство се казва, че отрицателни тестове вече няма да се изискват за "лицата, които представят цифров Covid сертификат на ЕС във всяка от неговите модификации или друго признато доказателство за ваксинация".

Не се посочва кога решението ще влезе в сила, но сега действащите правила трябвa да са валидни до 9 февруари.

Министерството на вътрешните работи, което отговаря за влизането на хора в страната, не можа веднага да предостави повече подробности, включително дали британските или американските документи за ваксинация ще се считат за валидни.

Цифровият сертификат на ЕС се издава на хора, които са били ваксинирани, имат отрицателен резултат от тест или имат доказателство за преболедуване на коронавирус.

В началото на януари Португалия облекчи някои противоепидемични мерки, като позволи на учениците да се върнат в училищата, а на нощните клубове да отворят отново, но запази изискването за отрицателен тест за всички пътници, влизащи в страната.

Португалия е една от най-ваксинираните държави в света, като почти 90% от населението е напълно имунизирано. Въпреки че броят на заразените все още е висок, хоспитализациите и смъртните случаи са доста под пиковите стойности от началото на годината.