Посланикът на Монголия посети „Биовет” на Кирил Домусчиев

Общество
08:26 - 18 Април 2022
2384
Посланикът на Монголия посети „Биовет” на Кирил Домусчиев

Посланикът на Монголия Лхагвасурен Саянаа посети Разград и завода за лекарства на милиардера Кирил Домусчиев, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Обсъждане на възможностите за износ на лекарствени продукти за хуманната и ветеринарната медицина и ваксини за животни, произвеждани в разградски фармацевтични предприятия за Монголия, беше акцентът на разговорите при вчерашната ѝ среща с Областния управител д-р Деян Димитров.

В нея участваха също заместник областният управител Драгомир Златев и заместник-кметът на община Разград Добрин Добрев, пише БТА.

Лхагвасурен Саянаа обясни, че животновъдството е най-важният източник на поминък в Монголия, поради което е налице голяма потребност от внос на ветеринарни лекарства и ваксини за животни.

Областният управител представи фармацевтичните предприятия в града и изрази увереност, че срещата може да постави начало на бизнес сътрудничество между монголски и разградски компании.

Д-р Димитров презентира и други структуроопределящи производства в областта. Освен възможностите за търговско-икономическия обмен бяха обсъдени идеи за установяване на сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, като туризма и културата.

Зам.-кметът Добрин Добрев представи икономически профил на община Разград. Той запозна посланик Саянаа с традиционния Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти.

Посланикът на Монголия посочи, че ще се свърже с Министерството на земеделието и храните в Монголия, за да проучи възможностите за участие на монголски производители на мляко и млечни продукти в изложението. Тя обясни, че млякото е много популярен продукт в държавата. Използва се мляко от седем различни вида животни.

Саянаа припомни, че в Монголия се използва кирилицата и това е само едно от нещата, които свързват двете ни страни. Тя заяви, че това е само началото на визитите ѝ в област Разград.

Д-р Димитров подари на посланика плакет със Златен пегас, като ѝ разказа за богатото културно-историческо наследство в областта .

Работната среща беше последвана от посещение в производствената база на „Биовет“ АД – клон Разград на Кирил Домусчиев. Изпълнителният директор на фармацевтичната компания Теменуга Газдова представи високотехнологичното производство на посланика на азиатската държава. Обсъдени бяха възможности за търговско сътрудничество.

Работното посещение завърши с посещение на футболната среща между ПФК „Лудогорец 1945“ и Славия на стадион „Хювефарма Арена“, допълват от областната администрация.