ПОСЛЕДЕН ОПИТ: Ще го бъде ли 48-ото НС? (НА ЖИВО)

Десислава Атанасова моли народа за прошка, Нинова съзря сценарий да се прати в гроба цялата парламентарна република

У нас
14:30 - 20 Октомври 2022 (обновена)
5084
ПОСЛЕДЕН ОПИТ: Ще го бъде ли 48-ото НС? (НА ЖИВО)

Започна последният опит за конституирането на 48-ото Народно събрание, което не може да заработи вече повече от 24 часа заради неразбирателство кой да го оглави. 

Продължаваме промяната иска нови правила за неговия избор, като настоява кандидатът да има предишен опит или като шеф на институцията, или да е бил негово вице. Освен това, по думите на Кирил Петков, било много важно новият председател да е неконфликтна личност.

"Да се стремим да се издигнат кандидати с високо обществено доверие", обясни експремиерът. И обясни, че ако всичко това се спази и залегне в новата процедура, можело и да заработи новото Народно събрание. 

На председателския съвет е било обсъждано всяка група да помисли по имената на възможни председатели от другите формации. 

Зам.-лидерът на ГЕРБ Даниел Митов пък каза, че политиката е конфликтно поле. "Всички тук сме конфликтни личности и това е нормално", контрира той и напомни, че сблъсъците в политиката са резонни и не може да се измери наличието или неналичието на конфликтност у конкретна личност. Не било ясно и какво значи искането на Петков за високо обществено доверие. "Със социология ли ще го мерим?", репликира той бившия премиер. 

А шефката на ПГ на Бойко-Борисовата партия Десислава Атанасова каза, че е настоявала обсъждането на процедурните правила в залата да започне едва, след като за тях са се разбрали лидерите на парламентарните групи. 

Тя помоли за извинение гражданите за това, че повече от 30 часа там се води един и същи дебат. "При всичкото осъзнаване, надявам се, че след като по тази тема няма никакво категорично съгласие, много много трудно и с много компромиси, ако имаме сили да ги постигаме, би се решавало всичко друго.

Не искам да звуча назидателно. Това, до което часове наред стигахме в разговорите си, беше, че поне всеки от нас е готов на някакви отстъпки. Да, ДБ вчера предложи един изход (председателство на НС на ротационен принцип - б.р.). Ние, макар да съзнавахме, че това не е разпоредба на конституцията, показахме подкрепа, поехме подадена ръка за консенсус, защото само така може да се стигне до решение. Дори аз поздравих ПП, когато за пръв път се видяхме на председателски съвет тази сутрин, за оттеглянето на името на Никола Минчев.

След това оттеглихме и нашата номинация (Росен Желязков - б.р.), но и това не събра консенсус. На поредния председателски съвет предложих да се обединим, ако можем и да търсим съгласие по други критерии, лишени от политическата пристрастност - обективни и които могат да бъдат оценени отвъд политическата логика, извън логиката на това дали ще се формират парламентарни мнозинства и дали ще се подкрепя правителство. Защото създаваме конституционна криза", обясни подробно Атанасова. 

И нарече всички критерии, изброени от Петков, твърде субективни.

Тя размаха пръст срещу ПП, като каза, че ако те са съществували в началото на 47-ото НС, техният парламентарен шеф Никола Минчев нямало изобщо да бъде избран. 

Атанасова предложи парламентарните сили да се обединят около фигурата на този, който, макар формално, да изпълни изискванията на конституцията и председател да остане най-възрастният - т.е. Вежди Рашидов от ГЕРБ, но всъщност залата да се води от заместник-председателите по почина на ВНС от 90-а година.

"Да опитаме това да е единственият критерий. Без други субективни критерии", апелира Атанасова. "Да покажем зрялост. В противен случай всички сме ненужни", добави тя.

А съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев се съгласи с нейния тон, но причината да предложат промяна в правилата за избор била, защото традиционните в последните години не помогнали в настоящата ситуация. "Конституцията залага е най-възрастният сред нас да открие едно почетно заседание и на третия час НС да избере председател, който може да ръководи залата така, че да прави това, което хората очакват от нея - да приема закони и решения", напомни бившият финансов министър. 

И предвеща 48-ото НС да е кратко. "Но е важно начело да е човек с опит да го ръководи", добави Василев. И апелира да се избере председател, който да направи парламентът продуктивен. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък започнал да забелязва наличието на желание за диалог. Копейкин пък поиска шеф на законотворците да стане човек без опит. "Ако тук имаше непартиен депутат, щеше да е изход на тази криза, но такъв няма и затова

предлагаме да се излъчат лица - кандидати, които няма да предизвикват реакция тип "този-не", а ще предизвикат реакция: "този кой е?",

каза националистът. Той напомни, че все пак слънцето ще изгрее и дори да не изберат председател. "39% от гласувалите все пак това пожелаха и това получиха", добави той. И предупреди, че председателят на НС не е фигура-панацея, нито е човекът, който ще поведе страната в пътя й за демократично развитие. Ако обаче не се случи това, нямало нищо страшно страната да отиде на нови избори. "Защото това е волята на избирателите. Не можем да се сърдим на никого", предупреди още Копейкин. И съобщи, че Възраждане оттегля кандидатурата на адв. Петър Петров, защото е партийна фигура. 

Шефката на БСП Корнелия Нинова нарече ситуацията "игра с огъня", в която депутатите държели купа сено със запалена клечка кибрит. "Това е позор. Случва се огромно нещо за държавата, важно нещо за народа.

Това, което става от вчера, е най-тежкият удар срещу парламентарната република. Наливаме масло в огъня на онези, които искат да приключат парламентарната демокрация и партийната система. Това започва да прилича на сценарий и той се развива поне от 1 година. Ставаме ли съучастници в това да се въведе еднолична власт?!", избухна Нинова. По думите й това бил големият въпрос. 

Тя не е съгласна с думите на Копейкин, че слънцето нямало да изгрее. Защото то щяло пак да грее, но за народа пари нямало да има, защото бюджет не може да се приеме. "Ще укрепим ли парламентарната република или ще я сдадем? Ще подкрепим ли хората през зимата, или ще отиваме на избори?", предупреди Нинова. 

Нейното усещане от безкрайните среднощни и дневни консултации било, че има нагласа за нови избори и като че ли всеки се пазел от това усещане. 

Нинова се оказа бясна на ПП заради намерението на Петков и Василев да се опитат да обвържат БСП със задкулисието, заради това, че левицата присъствала на председателския съвет с всички други. "Това, което чух днес, ние не приемаме. Репликата "трябва да се видим в зала "Запад", за да няма задкулисие и всичко да се чуе публично, означава, че ние - всички други, официални парламентарни партии и председатели на партии сме се събрали на най-официалното място - председателския кабинет, за да обсъждаме нещо задкулисно.

Няма по никакъв начин да позволим някой да върне БСП в образа на задкулисието", вбесена коментира Нинова от трибуната. "Ние не сме яли бой от задкулисието и мафията 6 години, за да позволим някой освен да ни открадне програмата, да ни открадне и образа", отсече тя. 

В крайна сметка лидерът на Столетницата обяви, че БСП не оттегля кандидатурата на Кристиан Вигенин за шеф на Народното събрание, тъй като има и опита, и качествата да оглави парламента.

ДПС също продължава да настоява Йордан Цонев, като човек с богат парламентарен опит, да бъде избран за депутат №1, заяви Хамид Хамид от групата на Движението. 

Гледайте на живо: