Последната тв битка за София – без победител

Политика
20:03 - 22 Октомври 2019
4851
Последната тв битка за София – без победител

Последната тв битка за София завърши без явен победител. В дебата по Би Ти Ви саби кръстосаха Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, Мая Манолова - граждански кандидат, подкрепен от БСП, арх. Борислав Игнатов от "Демократична България", Борис Бонев от "Спаси София" и Ангел Джамбазки от ВМРО.

Г-жо Фандъкова, колко време трябва да сте кмет, за да изпълните обещанията си от 2011 г.? Пожизнено ли? Този въпрос зададе на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която се бори за нов мандат от ГЕРБ, претендентът за кметския стол на "Московска" 33 от "Спаси София" Борис Бонев.

Питането видимо притесни Фандъкова, която управлява столицата от десет години. "Гражданите решават кой да е кмет и колко да е кмет", нервно отвърна тя. И добави, че "когато се работи, винаги има обстоятелства и причини", пише „Епицентър”.

Размяната реплики между двамата бе един от най-запомнящите се моменти от едночасовия дебат между водещите претенденти за кметския стол в столицата в ефира на Би Ти Ви.

В началото на дебата зрителите видяха кратки филмчета, с които всеки от кандидатите се представи. От тях се разбра, че дъщерята на сем. Фандъкови живее в същия блок, като родителите си. А кметът често ползва обществения транспорт, за да отиде на работа. Че Манолова също разчита на метрото, но и на такситата. Че Бонев живее в стара софийска къща, построена от прадядо му. Че арх. Игнатов обитава жилище в "Дружба" и често се придвижва с велосипед.

Кметът Фандъкова подчерта своето разбиране, че въздухът в София ще стане по-чист, ако по-широко е застъпен електротранспортът и се развива метрото.

"За да се справим с трафика, трябва да продължим с обновяването на градския транспорт, като залагаме на електробуси. Другото важно е инфраструктурата - продължаване на строителството на Околовръстния път на София и вътрешнокварталните рингове", посочи кметът на София.

"Темата с чистия въздух е най-важната в момента. Аз се радвам, че всички кандидати припознават мерките, които сме взели до този момент. Те са над 100. Ние залагаме на намаляване с 1/3 на домакинствата, които се отопляват с твърдо гориво. Предложила съм на Народното събрание да се инкриминара гореното на отпадъци. Другото е модерен градски транспорт, за да слезем от автомобилите си", добави Фандъкова.

Според арх. Игнатов трафикът в града ще се облекчи, ако се използват "зелени коридори". "Проблемът с трафика в София може да се реши с обновяване на светофарната система. В моята програма ясно е разяснено как ще се случи това", каза арх. Игнатов.

Бонев влезе в остра престрелка с него, като отбеляза, че на ден в столицата се регистрират 500 нови автомобила. И при толкова коли никакво "умно управление" не може да отпуши града.

"Замърсяването на въздуха няма работно време. За чистотата на въздуха е важно да се премине към модела, който замърсява най-много - да плаща повече", посочи той.

Темите за транспорта и чистия въздух бяха само един от поводите двамата кандидати Бонев и Игнатов да влязат в остър спор помежду си. По време на целия дебат те често "си разменяха удари". Както стана и когато се обсъждаше презастрояването.

"Не мога да разбера какво е основното мнение на конкурентите ми тук. Основен замърсител на въздуха в София е гореното на гуми, гащи и чорапи в незаконните цигански махали. Те трябва да бъдат премахнати и аз ще направя това", категоричен бе Ангел Джамбазки.

Ангел Джамбазки на няколко пъти се опита да предизвика опонентите си, като ги накара да изразят мение по антисемитския пост във Фейсбук на Тома Белев, кандидат за съветник от листата на "Демократична България". Но без успех, тъй като тя не влизаше в регламента, за което напомни водещият Антон Хекимян. "Защото е "умен и красив" ли?", не се даваше Джамбазки.

Той постави и друга тема, след като за пореден път обяви, че ако стане кмет, ще бутне незаконните цигански постройки, попита опонентите си те как биха постъпили.

Манолова веднага отговори: "Правилата важат за всички еднакво! И за незаконните цигански гета, и за небостъргачите, когато са незаконни!"

"Проблемът с мръсния въздух е огромен в София. Столична община закъсня ужасно с признаването на този проблем и взимането на мерки за справяне с него", каза още Манолова.

Гражданският кандидат за кмет на София попита кмета Фандъкова какво прави общината и защо досега е раздала само 30 печки, ползващи екологично гориво. Фандъкова отговори, че Манолова за пореден път показва некомпетентност по това как се изпълняват европроекти.

Но и от страна на другите кандидати заваляха въпроси защо се работи толкова бавно.

А Борис Бонев показа как се справят с проблема в Полша - с дронове, които засичат къде се горят вредни отпадъци и сигнализират компетентните органи.

Няколко теми видимо опънаха нервите на кмета Фандъкова.

До размяна на остри реплики се стигна когато се обсъждаше темата за презастрояването. Но и когато стана дума колко пъти са удължавани сроковете на ремонтите, кога ще се прекрати практиката "ремонт на ремонта".

"Задължително трябва да се промени Общия устройствен план на София и той трябва да се спазва. Така ще се решат проблемите в целия град, а не на парче", смята Борислав Игнатов.

"Квалификацията на служителите в общината трябва да бъде повишена и трябва да се направи "черен списък" на фирмите, които системно не изпълняват задълженията си относно ремонтите в града", е мнението на кандидата на "Спаси София".

"Аз съм налагала най-високите санкции на всички фирми, които работят в София. Всички фирми трябва да носят освен финансова и друг вид отговорност. Примерно да им бъдат отнемани лицензите. Всички договори на Столична община са публични и могат да се видят на сайта. Там пише сроковете, глобите, всичко", каза Фандъкова.

Но се затрудни веднага да посочи кой ремонт колко пъти е бил удължаван и кога къде и на коя фирма какви глоби са били наложени. Бонев изтъкна, че той би могъл да даде тези данни, защото до реакцията на кметството се е стигнало след като "Спаси София" са осветили проблема.

Кметът Фандъкова се опита да си възвърне инициативата на следващия кръг от обсъждани теми, когато по жребии всеки кандидат трябваше да зададе въпрос на друг. Падна й се да пита Манолова. Но тя се отказа, защото "г-жа Мая Манолова през цялата кампания не спира да работи само с неверни твърдения и внушения. Тя обича да задава въпроси, но не обича да чува отговорите!"

"Залагаме на налагането на сериозни глоби за некачествените ремонти. Това е - кратко и ясно. Няма какво повече да се говори по тази тема. Всеки, който говори, че проблемът с презастрояването ще се реши с обезщетения за собствениците, трябва да отговори откъде ще дойдат тези пари. Всички обещават да не се вдигат данъците, но не виждам откъде другаде ще дойдат средствата", обяви Ангел Джамбазки по темата за птрезастрояването.

"Ще продължим да строим детски градини и училища. До момента сме построили над 100. Само за следващата година предвиждаме строителството на нови шест детски градини.

За съжаление никой от опонентите ми не коментира тази тема. София е свободен град на свободните хора. Не се нуждае от хаос. Разчитам на софиянци да продължим да работим заедно за нашия град", каза Фандъкова по темата за детските градини - друг горещ въпрос в столицата.

"Проблем са яслите, а не детските градини. В нашата програма предлагаме ваучери за частни ясли за родителите, които не могат да си позволят държавни. Знам как да направя така, че нашия град да се промени за добро. За това е необходима политическа воля и ние я имаме", обяви кандидатът на "Демократична България".

Накрая се стигна и до въпроса за столичното парно.

Мая Манолова подчерта, че преди да започне предизборната кампания никой от опонентите й "не е гъкнал" по темата за "Топлофикация".