Постоянен арест за Евелин Банев-Брендо (СНИМКИ)

 Неговите адвокати изпратиха молба до съда, с която искат присъдите му да бъдат акумулирани

13:01 - 28 Юни 2024
3529
Постоянен арест за Евелин Банев-Брендо (СНИМКИ)

Софийският градски съд определи мярка за неотклонение "задържане под стража" за Евелин Банев - Брендо. Той се яви по къси панталонки пред представителите на Темида. 

СГП внесе искане за постоянен арест, а неговият адвокат Силвия Найденова настоя то да не бъде уважено. “На 24 юни 2024 г. той се е предал доброволно, като е депозирал молба в СГС, с която е поискал признаване изпълнението на присъди от Италия и Румъния, с които им е наложено лишаване от свобода от 10 и 20 години” уточни тя.

Защитата на Евелин Банев уточни, че претендираната съществуваща възможност за прекъсване изпълнението на наказанието към момента е нереална.

Според съда, когато прокурорът е узнал, че е възможно да се проведе производство за мярката за арест по европейската заповед за арест, Банев е бил в затвора. Въпреки че първоначално съдът определи искането на прокуратурата като “нонсенс”, впоследствие реши, че е необходимо да бъде взета мярка за задържане под стража. Опасенията на състава са, че е възможно да бъде освободен преди да е приключил същинския процес. 

По-рано от Софийския градски съд информираха, че прокуратурата е внесла документи, свързани с европейска заповед за арест. Банев се предаде в затвора в София на 24 юни. Брендо има осъдителни присъди от Италия и Румъния – съответно 20 години затвор и 10 години задочно. 

В деня, след като се предаде, неговите адвокати изпратиха молба до съда, с която искат присъдите му да бъдат акумулирани тук и излежани в български затвор. За да се случи това, ще трябва разрешение и на другите две държави.

Брендо беше доведен в съда на улица “Черковна” с конвой от два буса на съдебна охрана. 

Снимки: Агнес Методиева