Потрес: Ученик повторил годината, след като не изказал мнение по Истанбулската конвенция

Учителят от Националната природо-математическа гимназия Даниел Христов завел дело срещу майката на момчето за обиди, но го загубил

Общество
17:54 - 09 Октомври 2024
10908
Потрес: Ученик повторил годината, след като не изказал мнение по Истанбулската конвенция

Софийският районен съд оправда Ани Кирилова, майка на ученик от Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов", срещу която бе заведено дело за клевета и уронване на престижа от учителя по география Даниел Христов.

Двама адвокати на преподавателя завели иск срещу Кирилова заради това, че в жалби до образователните институции е употребила неприлични квалификации по адрес на Христов и е изложила предположение, че вероятно учителят е с нетрадиционна сексуална ориентация.

Дотук се стига след като миналата година синът на Ани Кирилова, който учи в НПМГ и редовно участва в математически състезания, отказва да изкаже мнение за Истанбулската конвенция и да пише по темата в час по география. Последвали слаби оценки по предмета и повтаряне на 9 клас. 

На днешното заседание съдът призна Ани Кирилова за невиновна и осъди другата страна да заплати разноските по делото. 

"Вместо майката да съди учителя за натиск и психически тормоз, учителят съди майката, задето детето ѝ е отказало да говори по теми, свързани със сексуална принадлежност, пол и др.", коментира пред "Труд" Александър Урумов, който е близък на семейството.