Повече пари за лечение на деца и бременни обеща Ананиев

Здравната каса ще дава повече средства за болниците от 1 юни

Здраве
12:38 - 03 Май 2019
1931
Повече пари за лечение на деца и бременни обеща Ананиев

Повече пари за лечението на деца и бременни, както и по-високи заплати за медиците. Това обеща здравният министър Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов и директори на болнични заведения.

По думите му, от 1 юни ще бъдат повишени цените на някои клинични пътеки, което означава, че Здравната каса ще дава повече средства на болниците. За целта ще бъдат разпределени 50-те милиона лева, отпуснати целево след протестите на медици в последните седмици. Тепърва ще бъдат разпределени още 30 милиона лева, обещани още през февруари за общински болници и за спешна помощ.

„От 1 юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки. Но касово ще бъдат платени заплатите през юли. Самото разпределение в конкретните лечебни заведения, при спазването на методиката, за която казах, че сме готови, се извършва на базата на вътрешни правила във всяко едно лечебно заведение”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Той обеща, че ще проведе и специален разговор с представителите на болниците за заплащането. А също така ще обърне внимание и на възнагражденията на сестрите, които протестират.