Появи се неизвестна творба на Леонардо

Френски пенсионер не знаел, че притежава ескиза на да Винчи за 15 млн. евро

Култура
13:51 - 24 Юли 2019
2799
Появи се неизвестна творба на Леонардо

Колкото и невероятно да изглежда, все още се откриват творби на Леонардо да Винчи, които са останали неизвестни през изминалите почти 5 столетия от смъртта на италианския гений. Преди по-малко от 10 години светът узна за Леонардовия „Спасител на света”, който последно се смята, че „плава” на яхта някъде в Персийския залив. Има експерти, които отричат картината да е на Леонардо.

По-категорични са обаче историците на изкуството за ескиза на Свети Себастиян, завързан за дърво. Смята се, че изключително ценната днес рисунка наистина е на Леонардо да Винчи. Открита е случайно, след като френски пенсионер донася в аукционна къща няколко рисунки и моли експертите да кажат каква е цената им. Дядото обяснява, че рисунките са наследство от баща му, който никога не описал и не обяснил как се е сдобил с тях.

Експертите започват внимателно и прецизно да разглеждат предоставените им платна и остават поразени, когато сред тях откриват ескиза на Леонардо да Винчи. Следва още по-внимателно изследване, което безспорно доказва, че направената с туш скица на прикования Свети Себастиян действително е на великия италианец и е създадена в периода 1482-1485 г.

Първоначалната оценка на ескиза е за 15 милиона евро – сума, за която френският пенсионер, пожелал анонимност, споделя, че не може дори да си представи. Преди време „Спасителят на света” бе купена за 450 милиона долара и се превърна в най-скъпо продадената картина за всички времена.