Пожар събори камбаната и кръста на храма във врачанското село Караш

Новини
20:23 - 15 Април 2022
2126
Пожар събори камбаната и кръста на храма във врачанското село Караш

Два дни преди Цветница и седмица преди Великден пожар събори камбаната и кръста на храма във врачанското село Караш. 

Огънят лумнал само час след като храмът бил затворен и затова в него нямало хора. Оглед днес установи, че става дума за късо съединение.

Петко Станков не забелязал нищо обезпокоително преди да затвори храма. Около час по-късно огънят лумнал.

"Видяхме, че камбанарията гори. Излизат пламъци и дим отгоре от покрива", разказва Петко.

"Просто не мога да дойда на себе си. Тоя пожар ми е непрекъснато пред очите. Страшно беше! Падаше отгоре огъня. Камбаната падна. Кръстът как се наклони! Както е ето така купола4, споделя и очевидецът Мария Станкова. 

"Първо са се опитали с кофи с вода двама мъже, тука са се опитали. Влезнах. Гореше много силно горе", казва кметският наместник Иван Иванов

После пожарникарите гасили още 3 часа. Храмът е важен за хората тук. Строен е още преди Освобождението с разрешение на султана, което местните измолили чак в Цариград. Той е Паметник на културата с регионално значение, но в годините се налагало да го поправят и поддържат предимно с дарения.

"Тоя храм за нас е много важен, защото тук човек и мъката си може да излее, свещичка да запали да се порадва, ако му се е родило внуче", отбелязва Мария.

"Сега просто се чудя откъде ще търсиме средства, за да го възстановим това нещо. Сега всичко се вдигна вече – материали скъпи, всичко скъпо", тревожи се кметският наместник.

И на Цветница, и на Великден хората ще дойдат до храма, въпреки че е опожарен.

"Ще обиколиме църквата, нищо че няма камбана", непоколебима е Мария.

"Вярата няма да изгори, няма да изгори никога!", категоричен е и Петко.