Пожарът на къмпинг „Каваците“ – заради спорни 40 декара?

Кална война между олигарсите Баневи и силоваци на Митко Каратиста може да е причина за огъня, стреснал летовниците

Новини
18:04 - 22 Юли 2019
15239
Пожарът на къмпинг „Каваците“ – заради спорни 40 декара?

Кална война, водена от 2 години между скандалните олигарси Николай и Евгения Баневи и охранителния бос Димитър Спасов – Митко Каратиста, навярно стои в дъното на големия пожар, избухнал днес в 14:45 часа на къмпинг „Каваците“ край Созопол.

Това разкриха пред Lupa.bg обитатели на къмпинга, които са категорични, че не става въпрос за случаен инцидент, а за умишлен пожар. Тяхното мнение се различава коренно от официалното обявление на полицията. Според МВР огненото бедствие, развихрило се днес по обяд на къмпинга, е вследствие на късо съединение, тръгнало от едно от бунгалата. Туристи с познания по електротехника обаче коментираха, че официалното становище е абсурдно.

„От полицията и пожарната в Бургас винаги обявяват една и съща причина при умишлени пожари – късо съединение. Това се прави с цел да не бъде запечатан къмпинга, докато тече разследването“, коментира къмпингуващ на „Каваците“. Според думите му, ситуацията е била изключително опасна и е всяла масова паника сред къмпингуващите, тъй като са се чували взривове от газови бутилки. За щастие пожарът бързо е бил овладян и няма сериозни материални щети.

Босът на "Делта гард" Митко Каратиста (с бялата риза) се разправя с полицаите  след екшъна с негови охранители на "Каваците" през лятото на 2017 г.

За собствеността на 40-те декара терен, върху който е  разпрострян къмпинг „Каваците“, се води жесток спор между олигарсите Баневи и охранителна фирма на бившия зет на Стефан Софиянски Димитър Спасов – Митко Каратиста. През лятото на 2017 г. Каратиста нахлу с десетки силоваци в къмпинга и влезе в юмручна схватка с охранителите на Баневи от фирма „Арес“. Тогава Димитър Спасов претендираше, че според договор, подписан му от Баневи, той трябва да охранява къмпинга. Олигарсите обаче контрираха, че става въпрос за измама и че мутри силово опитват да ги изтласкат от „Каваците“. Баневи се ожалиха, че от „Делта гард“ – фирмата на Митко Каратиста, разрушавали бунгалата на къмпинга и даже предоставиха снимки на медиите.

Малко след като Евгения Банева напусна ареста, за да се лекува, избухна пожар на къмпинг "Каваците". Случайност?

По-късно дружеството „Джи енд джи 99“, собственост на Георги Дамянов, обяви, че има сключен договор с Николай и Евгения Баневи за ползването на къмпинга. Олигарсите отричат да са давали правомощия някой да експлоатира обектът им – златна мина. Те обаче влязоха в ареста по обвинения за пране на пари и данъчни измами и така това лято къмпингът „Каваци“ е експлоатиран от наемателя Георги Дамянов, за когото някои твърдят, че е свързан с Димитър Спасов – Митко Каратиста. Неотдавна срещу Георги Дамянов бе образувано дело за самоуправство по сигнал на Евгения Банева.

Мутренските методи, с които се води войната за спорните 40 декара на къмпинг „Каваци“, карат мнозина да се съмняват, че пожарът днес е умишлено дело, а не вследствие на късо съединение. Малцина вярват, че това ще е последния инцидент на един от най-хубавите къмпинги по Южното Черноморие.