Пожарът в Струмяни: Френските самолети се прибират, МВР търси помощ от други държави

Хората остават евакуирани

Общество
20:06 - 31 Юли 2024
2353
Пожарът в Струмяни: Френските самолети се прибират, МВР търси помощ от други държави

Продължава борбата с огнената стихия в Югозападна България. В Малешевска планина, където вчера бяха евакуирани над 120 жители от селата Кърпелево и Цапарево, днес отново се включиха френските самолети в опит да овладеят пожара.

Днес обстановката е малко по-спокойна за разлика от вчера, когато вятърът беше много силен и постоянно обръщаше посоката си. Освен двата френски самолета, на терен работиха много служители на пожарната, военните и горското стопанство. В социалните мрежи се обединяват и все повече доброволци.

Очаква се утре двата френски самолета да напуснат страната ни, като по европейския механизъм за гражданска защита от МВР са поискали допълнителна помощ по въздуха от други страни.

Другият горски пожар - на границата с Гърция - все още се гаси от въздух заради наличието на мини. Там действат военните хеликоптери.

Въпреки ситуацията и притеснението на хората властите уверяват, че за момента няма опасност за населените места и в двата района. Жителите на евакуираните села от община Струмяни ще могат да се върнат по домовете си едва когато обстановката е безопасна за тях.