ПП-ДБ тръгнаха на битка: ВСС с изтекъл мандат да не избира главния прокурор

На 22 ноември изтича изтича мандатът на шефа на ВАС Георги Чолаков

Топ
14:02 - 02 Август 2024
1377
ПП-ДБ тръгнаха на битка: ВСС с изтекъл мандат да не избира главния прокурор

ПП-ДБ внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Той предвижда Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да не може да избира председател на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главен прокурор.

Съгласно предложението настоящият ВСС, който е с изтекъл мандат, няма да може да избере главен прокурор, какъвто няма след освобождаването на Иван Гешев, а Борислав Сарафов изпълнява функциите на обвинител номер едно. На 22 ноември пък изтича мандатът на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков и негов заместник също не би могъл да бъде избран от настоящия кадрови орган, ако съставът му не бъде подменен дотогава, поясняват от ПП-ДБ.

Според вносителите на законопроекта обществената легитимност на заемащите високи позиции в съдебната власт се основава както на личните и професионални качества на конкретните лица, така и на органа, който ги избира и на процедурата по избор. ПП-ДБ посочват, че процедурата по избор отнема поне 4 месеца, за да могат да се извършат номинации, да се проведе изслушване на кандидатите и накрая най-достойните да бъдат избрани.

Само след публичен, прозрачен и обоснован избор може да се генерира висока степен на обществено доверие, което да съответства на високата отговорност, с която са натоварени ръководителите на институциите на съдебната власт, изтъкват от ПП-ДБ.

Вносителите са категорични, че ВСС с изтекъл мандат няма как да осигури обществено легитимен избор на "тримата големи" в съдебната власт.