ПП обмисля отпадане акциза върху природния газ

ДДС върху метана ще падне на 9%

Топ
10:25 - 10 Май 2022
1706
ПП обмисля отпадане акциза върху природния газ

На коалиционния съвет снощи за първи път управляващите са направили пълен преглед на антиинфлационните мерки, които могат да се предприемат. Една от тях е отпадане на акциза върху природния газ, използван като моторно гориво. Това ще струва 5,6 млн. лв. на бюджета, съобщи в студиото на „Здравей България“ на Нова телевизия депутатката от „Продължаваме промяната“ Венеция Негова-Ангова.

Според нея освен това ДДС върху метана ще падне на 9%. Това ще позволи цената на това гориво, което се използва предимно от хора с ограничени финансови възможности, да бъде намалена и то с много. 

Според депутатката тепърва ще се мисли за механизъм, по който облекчението в цената ще се използва от гражданите. Идеята е намалените по този начин цени да се ползват за определени количества на месечна база. 

"Ако има съгласие в коалицията, ще има възможност за определен лимит месечен за зареждане на метан", каза депутатката. 

„Министерство на финансите си е свършило отлично работата в това да събере огромен набор от мерки и да пресметне евентуалния им ефект, които те биха имали върху гражданите и фиска. Пакетът е на стойност над милиард и половина", каза още депутатката.