ПП връща мандата на Радев, ако не получи рамо в аванс

Утре президентът кани "Промяната" на "Дондуков"2

Новини
22:10 - 02 Януари 2023
4243
ПП връща мандата на Радев, ако не получи рамо в аванс

Точно три месеца след предсрочните парламентарни избори, президентът връчва втория проучвателен мандат за кабинет утре. Папката ще получи номинираният за премиер от “Продължаваме промяната” академик Николай Денков.

Тази вечер той трябва да изпрати писма до всички парламентарни формации в 48-ия парламент за среща утре след връчването на мандата. На нея той ще представи декларация с приоритети на едно бъдещо редовно правителство. Документът ще бъде внесен в парламента и тази седмица трябва да бъде гласувана.

Ако „Промяната“ събере подкрепа около тази декларация, ще предложи състав на правителство на малцинството. Ако не - мандатът се връща на "Дондуков" 2 неизпълнен. 

ГЕРБ не крият, че няма особено голям шанс вторият мандат да мине. Десислава Атанасова обясни, че част от приоритетите, на които ще заложат в декларация „Продължаваме промяната“, са важни за всички евроатлантически формации в парламента.

„Дори и да намерят подкрепа част от техните приоритети, това не означава, че ние ще подкрепим тяхно правителство“, коментира тя.

Хората на Борисов са готови да подкрепят третия мандат, ако той бъде даден на ДБ.

„Ако се връчи мандат на ДБ, има шанс той да получи подкрепа и да се сформира правителство, ако ли не - поредни предсрочни избори“, заяви Десислава Атанасова.

ДПС отказаха да коментират биха ли подкрепили текста, а от “Възраждане” заявиха: “Най-доброто, което може да направи "Продължаваме промяната", е да  върне веднага след връчването му втория мандат обратно на президента.  Правителство с втория мандат не може да бъде съставено и всяко забавяне на процедурата само ще удължи агонията на мъртвороденото 48-о Народно събрание. Най-доброто решение за България са предсрочни парламентарни избори.“

Бившите партньори в правителството на Кирил Петков от БСП днес се въздържаха от коментар. „Демократична България“ разкриха, че ако декларацията бъде подкрепена в парламента, ще бъде предложен и състав на правителство на малцинството, предаде bTV.

„Длъжни сме да направим всичко, за да има стабилно мнозинство. Дали това е постижимо с втория мандат, предстои да видим. Пак да кажа: ние ще направим наистина всичко възможно, за да се случи това“, каза Ивайло Мирчев от „Демократична България“. Ако „Продължаваме промяната“ се провалят в опита си за правителство, според първите в парламента,  президентът трябва да връчи третия мандат на „Демократична България“.

„Бих казал, че трябва да се концентрираме върху втория мандат и той е истинският шанс за България. Третият мандат е кризисен, нашата цел е вторият“, каза още Ивайло Мирчев.