Прага поиска отмяна на санкциите срещу руската стомана

Това потвърди чешкият министър на промишлеността

Новини
15:13 - 28 Ноември 2023
1838
Прага поиска отмяна на санкциите срещу руската стомана

Чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела потвърди, че Чешката република официално е поискала от органите за санкции на Европейския съюз (ЕС) да удължат срока на действие на забраната за внос на руска стомана до 2028 г., тъй като тези доставки са от жизненоважно значение за чешката икономика, цитирана от ТАСС.

"При сегашната ситуация в строителната индустрия, например при изграждането на мостове, няма да можем да се справим без нея (стоманата от Русия - ТАСС)", заяви министърът, цитиран от портала Euractiv. Чешката република се надява, че ЕС ще се съгласи да извади стоманата от списъка на руските стоки, подлежащи на санкции от страна на ЕС, каза Сикела. Искането за освобождаване се отнася предимно за дебелите стоманени листове, отбелязва порталът.

"Убеден съм, че ще се придържаме към подхода, който предполага, че санкциите трябва да засягат преди всичко тези, към които са насочени, а не тези, които ги налагат. В този случай ние ще бъдем удовлетворени", подчерта министърът на промишлеността, като добави, че

Прага обмисля и други възможности за справяне с недостига на стомана, например чрез осигуряване на внос от Китай.

Китайските материали обаче са с по-ниско качество от руските си аналози, а конкретни алтернативи все още не са разработени.

"Дебелите плочи се произвеждат от руска стомана, чието прекъсване на производството може да предизвика криза в строителния сектор или в автомобилостроенето", цитира информационната агенция CTK Яна Дронска, представител на чешката стоманодобивна компания Vitkovice Steel. Ако Брюксел предостави исканото освобождаване от санкции, компанията възнамерява да използва периода на освобождаване, за да търси алтернативни доставчици.

Белгия и Италия също настояват за удължаване на срока на освобождаване от забраната за доставки на руска стомана от страна на ЕС.

Подобно освобождаване от санкции е жизнено необходимо за редица европейски стоманодобивни компании.

На 17 ноември Politico съобщи, че Чешката република е поискала от Европейския съюз да удължи преференциалния режим за внос на продукти от руската Новолипецка стоманодобивна компания (НЛМК) до 2028 г. като част от приемането на нов пакет от антируски санкции, тъй като настоящото освобождаване изтича в края на 2024 г. Стоманата от руското металургично предприятие е от съществено значение за производителите на автомобили в Чешката република, които представляват гръбнака на икономиката на страната, се казва в публикацията, като се добавя, че автомобилните продукти представляват около 10% от БВП на страната.

Чешката република не може да намери алтернатива на продуктите на NLMK, твърдят източниците на изданието. Искането на Прага за освобождаване обаче не означава, че преференциалният внос на продукти на NLMK ще бъде удължен за още четири години, тъй като действителният период на освобождаване може да бъде различен, отбелязва Politico.