Пращаме още един пакет "излишни за Българската армия въоръжение и техника" на Украйна

НАТО одобри план за дългосрочна военна помощ за Киев

Актуални новини
18:40 - 14 Юни 2024
5047
Пращаме още един пакет "излишни за Българската армия въоръжение и техника" на Украйна

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна. Запрянов говори пред български журналисти в централата на НАТО в Брюксел, където участва в двудневно заседание на своите колеги.

В понеделник ще утвърдя предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили в мирно време, или за военновременните формирования, каза той.

България има решение на Народното събрание, служебното правителство работи за следващ пакет от реална помощ за Украйна. Имаме яснота какво допълнително може да допринесем, добави Запрянов.

Продължаваме да помагаме с излишни за Българската армия въоръжение и техника. За боеприпасите имаме намерение да следваме логиката на замяна и по този начин да опресняваме своите запаси. Нашата индустрия работи на пълни обороти, особено производителите на боеприпаси. Увеличаваме смените на работа, нашата военна индустрия извършва търговска дейност и с други страни, не само за Украйна, посочи служебният министър.

Помощта за Украйна никога не е била задължителна, тя е суверенно право на всяка държава, уточни Запрянов. Той допълни, че много от страните в НАТО подкрепят присъединяването на Украйна към алианса.

НАТО няма никакво намерение да се намесва с войски в Украйна, не иска да ескалира този конфликт, а справедлив мир, това означава Украйна да си защити територията. Декларацията да спрем помощта реално е подарък за (руския президент Владимир) Путин, коментира Запрянов.

Попитан как нашата страна обмисля да ограничи възможностите за дейност на руските агенти, Запрянов заяви, че "тази тема не е актуална".

По отношение на темата за ограничение на дипломатите някои страни имат обвинения и съмнения за саботажна и шпионска дейност - тези, които са под прикритие на дипломати, а извършват друга дейност, да бъдат ограничени, каза той.

Имаме служби, които се занимават с това. Ако те констатират, по тяхно предложение може да се предприемат всякакви мерки. България предприе мерки и изгони руски дипломати за дейност, несъвместима със статута им, отбеляза Запрянов по повод решения от последните години.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че министрите на отбраната на страните от НАТО са обсъдили как да противодействат на руските провокации, включително с обмен на разузнавателни данни и защита на ключова инфраструктура, с допълнителни ограничения за дейността на руските агенти. 

По неговите думи държавите от пакта сами трябва да преценят какви мерки са необходими срещу руските агенти, включително с ограничаване на движението или прогонване. Той отбеляза, че Русия е в кампания за подкрепа на саботажи, разпространение на дезинформация, кибератаки и увреждане на инфраструктура в държавите от алианса.

Столтенберг съобщи, че на заседанието е приет план, според който НАТО ще има водеща роля в съгласуването на военната помощ за Украйна и за обучение на украински бойци. Няма решение за дългосрочната помощ за Киев, уточни той по повод предложението си годишно страните от алианса общо да допринасят с поне 40 млрд. евро помощ за отбраната на Украйна, както правят от началото на руското нападение.

Руските действия няма да ни отклонят от подкрепата за Украйна, каза Столтенберг. Той отбеляза, че НАТО вече разполага с половин милион войници в повишена бойна готовност, както предвиждаха плановете за съобразяване с развитието на средата на сигурност.