Правителството на Италия спечели вот на доверие

Двете партии в коалицията, които са традиционни съперници, сключиха пакт

Свят
11:16 - 10 Септември 2019
1533
Правителството на Италия спечели вот на доверие

Новото коалиционно правителство на Италия спечели вот на доверие в долната камара на парламента, съобщава италианската информационна агенция АНСА.

Кабинетът, сформиран с участието на антисистемното Движение "Пет звезди" и лявоцентристката Демократическа партия, беше подкрепен с 343 гласа "за" срещу 263 "против" и двама въздържали се. Днес предстои да се проведе гласуване и в Сената.

Припомняме, двете партии в коалицията, които са традиционни съперници, сключиха пакт, след като лидерът на "Лига" и бивш министър на вътрешните работи Матео Салвини напусна първото правителство на Конте преди месец, с което доведе до разпадане на предишното коалиционно управление. До предсрочни избори все пак не се стигна благодарение на успешните консултации, инициирани от президента на Италия Серджо Матарела.

Преди гласуването премиерът заяви в долната камара, че второто му правителство ще се стреми да прокара "нов сезон на реформи". По негови думи новото му правителство ще се отличава с "трезвост и строгост, така че нашите съграждани да могат да гледат на институциите с обновена вяра".