Правната комисия приема антикорупционния закон утре

Политика
12:48 - 05 Юли 2022
2283
Правната комисия приема антикорупционния закон утре

Новият законопроект за работата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), влиза за обсъждане в парламента. Разглеждането му е включено като първа точка в дневния ред на комисията по конституционни и правни въпроси в сряда.

Новото и най-същественото в проекта е въвеждането на фигурата на разследващите инспектори. От заключителните разпоредби става ясно, че на тях ще бъде поверено разследването на изключително много престъпления със замесени длъжностни лица, някои свързани с изборните права и данъчните престъпления, подкупите във всички разновидности.

Те ще могат да искат съдействие, сведения и документи “от държавните и общинските органи, търговците, кредитните институции, от нотариуси и съдебни изпълнители, както и от други физически и юридически лица”.

Инспекторите ще имат право да носят служебно оръжие и да го използват “само когато това е абсолютно необходимо при въоръжено нападение или заплаха с огнестрелно оръжие срещу тях”.

При използване на оръжие инспекторите са “длъжни да направят всичко възможно да запазят живота на лицето, срещу което е насочено, и да не застрашават живота и здравето на други лица”. Те ще извършват и принудително довеждане. Според проекта инспекторите ще вземат решения по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото. Ръководителите им в комисията нямат право да им дават указания.

Друг нов елемент е, че прокурорът ще трябва незабавно да уведоми комисията, когато откаже да образува досъдебно производство, спре го, внесе обвинителен акт, наложи обезпечителни мерки. Комисията може да обжалва акта на прокурор в 14-дневен срок пред съд, който пък е задължен да се произнесе в едномесечен срок на закрито заседание.

Ако прокурорът или комисията не са доволни от решението на първата съдебна инстанция, може да обжалват пред втора, чието решение ще е окончателно.

Мандатът на комисията е 6 години. Тя ще се състои от петима души. За председател може да бъде избран юрист с минимум 10 г. стаж. Заместникът му трябва да е икономист или юрист с минимум 7 г. стаж. Останалите трима трябва да са с минимум 5 г. стаж.

Те нямат право на повече от два мандата и ще ги проверяват за почтеност.

Засега името, което се спряга за шеф на комисията, е на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков. "Възраждане" пък номинира следователя Бойко Атанасов.