Прецедент: България без Първа дама, ако Герджиков стане президент

Изповеди
14:10 - 11 Октомври 2021
14629
Прецедент: България без Първа дама, ако Герджиков стане президент

България остава без Първа дама за пръв път в историята си, ако ректорът на Софийския университет и кандидат на ГЕРБ проф. Анастас Герджиков стане президент. Прецедентът се оформя, след като преводачът на Аристотеловата "Политика" призна, че от 15 години е разделен със съпругата си Виолета. "Не сме разведени, женен съм, но сме разделени от повече от 15 години и това е известно навсякъде", отсече той пред К2 и твърди, че няма нищо тайно и неизвестно, защото е попълвал информацията и в данъчните си декларации. 


Виолета Герджикова със сина им Георги, вече доктор на философските науки 

Справка на Lupa.bg разкри, че всъщност името на съпругата му фигурира в годишните му заявления до КПКОНПИ като ректор на Алма матер до 2019 г. От тогава той не разкрива нейните авоари, сметки, кредити и недвижимо имущество, въпреки че двамата се намират в брак.

Прави впечатление, че миналата година той еднолично си е купил жилище в Кърджали, а според данните отпреди 2 години двамата имат семеен апартамент в столичния ж.к. "Гео Милев" - в съседство със старото жилище на настоящата президентска двойка Румен Радев и Десислава Радева. Те живяха на ул. "Калина Малина" преди да се преместят в резиденция "Бояна". 

"Не е вярно, че живеем прекрасно, но не е вярно и че сме разведени", конкретизира университетският преподавател. Разлъката между него и Виолета Герджикова била причината той да не я представи при официалното учредяване на Инициативния комитет за издигането му заедно с кандидата за негово вице - полк. Невяна Митева. 

Досега държавните глави, с изключение на Росен Плевнелиев, бяха неотлъчно подкрепяни от съпругите им. Единствено бившият президент на ГЕРБ отказваше да се появява публично с тогавашната си жена Юлиана. От първия ден при номинирането си до края на мандата си на "Дондуков" 2 тя не се появи редом до Плевнелиев на нито едно обществено събитие или място. Впоследствие двамата се разведоха, а той се ожени за трети път - за тв-синоптичката Деси Банова, от която има син Йоан. 

Иначе по повод спекулациите, че не е бил в казарма, проф. Герджиков уточни, че е бил на наборна служба 2 години. 

Снимка: Агнес Методиева