Прецедент: Фарма гигант спря програмите си за ваксини срещу COVIID-19

И двете създавали прекалено малко антитела, които биха могли да възпрат инфекцията

Топ
15:19 - 25 Януари 2021
3711
Прецедент: Фарма гигант спря програмите си за ваксини срещу COVIID-19

Американската фармацевтична компания „Merck” преустанови разработването на две от експерименталните си ваксини срещу коронавируса, след като данните показали, че те не могат да създадат имунитет, сравним с този при естествена инфекция, или със съществуващите вече ваксини.

Американският фармацевтичен гигант, който има дълга и успешна история при създаването на ваксини, работи по различна стратегия от тази на конкурентите си от „Пфайзер” и „Модерна”, използвайки по-традиционен подход.

При едната от ваксините, наречена „V590”, била използвана технологията от ваксината на „Merck” срещу ебола, а другата, “V591”, била базирана на ваксината срещу морбили, използвана в Европа.

Но и двете изостанали в надпреварата за справяне с коронавируса. Чак този месец компанията получила междинните резултати от тестовете на ваксините.

„Те се оказаха разочароващи и леко изненадващи”, казва Ник Картсонис, старши вицепрезидент на отдела за клинични изследвания на инфекциозни болести в компанията.

И двете ваксини създавали прекалено малко антитела, които биха могли да възпрат инфекцията, в сравнение с другите ваксини срещу Ковид-19.

„Не получихме това, от което имахме нужда, за да продължим напред”, споделя безпрецедентно Картсонис в интервю. „След като оцениха данните, началниците на компанията решиха да преустановят разработката на ваксините и да пренасочат финансите към други лекарства за борба с коронавируса”, допълва той.

В „Merck” работят върху създаването на хапче, което да се прилага при пациенти в началните стадии на болестта. Фарма гигантът създаваше ваксината съвместно с френския институт "Пастьор".