Д-р Симидчиев : Ако няма бърза ваксинация, вирусът ще мутира

Всеки си решава сам, но имунизацията е в интерес на обществото, твърди пулмологът

Общество
18:42 - 24 Януари 2021
2983
Д-р Симидчиев: Ако няма бърза ваксинация, вирусът ще мутира

Ако погледнете още от началото на пандемичния процес, той протича на вълни. Това е свързано с нашето поведение. Когато има повече болни контактите се ограничават и пандемичният процес спада. Така, ту нагоре- ту надолу. Така коментира ситуацията с пандемията от К-19 у нас пулмологът д-р Александър Симидчиев в телевизионно интервю.

Симидчиев коментира и британския мутант, който в момента заплашва Европа. По думите му, данните за новия щам засега са противоречиви. "Имаше данни за 700-1000%, но вече новите проучвания говорят за цифри между 50 и 70% по-голяма заразност. Средно 52% е по-заразен", каза пулмологът. Симидчиев обясни и на какво се дължи този факт. "Мутациите, свързани с рецептора на нашите клетки, се състои от 3 под единици, те оформят едно цветенце, с които вирусът се закача към клетката. Когато протеините се променят, цветенцето става по-голямо и вируса става по-заразен. Така вирусът се развива в горните дихателни пътища. А при говорене и кихане, се изхвърля навън", обясни той.

По думите му, засега няма данни, че новият щам на вируса протича по-леко. При хората над 70 годишна възраст, той протича по-тежко и е по-смъртоносен, но засега това са първоначални данни. За момента се счита, че той протича до 30% по-тежко, но това не са категорични данни, подчерта пулмологът.

Симидчиев отрече, че мерките на правителството не работят и то не се справя с управлението на коронакризата. "От самото начало на пандемичния процес колкото по-малко има от вируса, толкова е по-малка вероятността да се намножава и да се променя. Колкото повече гостоприемници има, толкова по-голям е шанса да мутира", добави той, коментирайки ръста и спада на болните на фона на предприеманите мерки.

Симидчиев подчерта още, че липсата на предпазливост спрямо пандемията се дължи на факта, че голяма част от хората все още не са имали среща от първо лице с вируса. "Не съм виждал толкова често, толкова тежки пневмонни с толкова тежки усложнения. Истинският голям проблем е, че вирусът се разпространи пандемично. При МЕРС смъртността бе 30%, но той бе много бързо локализиран, защото там всеки болен влизаше в болница, затова от него има починали само над 800 души. Сегашният вирус много се крие, защото при редица хора протича безсимптомно, обясни експертът.

Симидчиев коментира и нежеланието на хората да се ваксинират и дали това е личен избор. "Има два аспекта. Индивидуалното решение трябва да е лично, защото инфекцията няма висока смъртност. Но ако гледаме обществения интерес, ние трябва да постигнем ваксинация между 60 и 70 процента. Ваксинацията трябва да стане максимално бързо, за да не се допусне вирусът да мутира. Трябва да има широк фронт с максимално ваксинирани, за да победим вируса. Няма значение с коя ваксина се ваксинираме, стига това да стане максимално бързо, за да може пандемията да затихне", каза пулмологът.