Проф. Чорбанов: Вирусът има предпочитания по етнос и раса

Новини
16:52 - 24 Януари 2021
12502
Проф. Чорбанов: Вирусът има предпочитания по етнос и раса

"Този вирус сред различните етноси и хора се повлиява различно, но не е редно да посочвам подробности", заяви пред Нова ТВ проф. Андрей Чорбанов. По думите му рецепторът, през който вирусът влиза, не е един и същи при различните хора. - "Няма да спекулирам при кои групи и етноси е по-опасно и кои са защитени от коронавируса обаче", каза той.

"В никакъв случай не трябва да се прави спекулация, че защото новият щам е по-заразен, то той е автоматично и по-смъртоносен. Няма човек, който да може да каже това нещо. В България дори не знаем каква е степента на разпространение", каза Чорбанов.

"Половината държави си спряха ученици, други не го направиха. Аз смятам, че възрастните заразяват децата, а не обратното", каза той. "Мутацията, която има и е доказана, е във връзка с по-доброто му прикрепяне към клетката. Това, че така катастрофално и рязко се е вдигнал броят на заразени във Великобритания, не значи, че и у нас ще е така. Как не се чува нищо за вируса в Италия или Германия", заяви имунологът.

По думите му, ако един човек е прекарал коронавирус, това значи, че е предпазен и от новия му щам. Според него хората с имунни проблеми не трябва да се съветват с личните лекари, а да са сред първите ваксинирани. "Все пак опити с хора като тях все още не са направени за ефекта от ваксините. Тези хора сами трябва да си вземат решение дали ще се имунизират", каза той.

"Няма да успеем до края на годината да имунизираме 70% от населението на България. Очаквам до края на декември да има ваксинирани около милион и половина души или два милиона души", каза той. По думите му обаче много хора ще изкарат вируса и разпространението на заразата навсякъде ще намалее значително.

"Не карам ски, но като малък бях свидетел на инцидент - едно дете пред мен си счупи крака и се уплаших. От тогава не се качвам на ски", коментира имунологът по повод на случая с починал сноубордист от лавина в неделя в един от улеите на връх Тодорка.