Предател издал убийците на Марангозова

Петър Костов натиснал спусъка срещу 30 хил. лева

Крими
22:11 - 22 Май 2020
10091
Предател издал убийците на Марангозова

Предател издал убийството на Станка Марангозова и уличил останалите в групата с показания след ареста в сряда. Той е направил пълни самопризнания и дори е посочил приятеля си от затвора Петър Костов като физическия убиец на брокерката.

Благодарение на него е намерен и моторът, с който Костов избягал от местопрестъплението, а след това го е хвърлил в езеро до Чепинци. Криминалистите открили дори продавача на возилото, което е купено по обява в интернет. Петър и Венцислав заедно ходили до провинцията, за да го вземат. Освен това има и много записи от камери, които са снимали Костов да се оттегля от местопрестъплението с мотора, предаде "24 часа".

На три заседания в нощта на четвъртък срещу петък Военният съд е решил да остави в ареста офицера от НСО Борис Иванов, обвинен като лидер на бандата за мокри поръчки, и Петър Костов, който е застрелял брокерката Марангозова на 10 октомври м.г. пред дома ѝ в кв. “Младост”. Венцислав и Петър заедно са следили брокерката, а вторият дори следял маршрута ѝ на мобилния си телефон, който приемал сигнала от проследяващото устройство, монтирано на колата на жертвата.

При претърсването на дома на Борис Иванов са намерени незаконни оръжия и наркотици. Петър и Венци продавали и дрога за него от 2019 г. - марихуана, амфетамини и кокаин. Двамата пък се запознали в затвора.

Помагачът Венцислав е освободен под домашен арест, както е искала прокуратурата. Той има обвинение само за участие в групата, но не и за убийството на Станка Марангозова. Иначе е лежал в затвора няколко пъти, включително и в Австрия.

Мъжът разказал подробно пред полицията, че Борето, както наричал офицера, лично е говорил с тях за убийството на Марангозова и им казал, че поръчката е от Иво Масларов. После дори ги срещнал с него, за да уговорят подробностите лично.

Подполковникът от НСО не отричал, че познава двамата бандити. Тримата дори си купили коли от една и съща фирма след като изпълнили поръчката за убийството. Иванов и Костов отричали да имат нещо общо с престъплението по време на разпитите и мълчали, за разлика от Венцислав.

Физическият убиец Петър Костов е взел 30 хил. лв., за да ликвидира брокерката, а Венцислав - 20 хил. лв. Разследващите имат солидни доказателства за всичките четирима от престъпната група. Поръчителят Иво Масларов се издирва с европейска заповед за арест. 52-годишният мъж е обвинен задочно, защото е напуснал България през март.

Той е подсъдим заедно с Веселин Денков за изнудването на Станка Марангозова и са били основни заподозрени за убийството й още в началото. През февруари делото срещу тях е прекратено и върнато в прокуратурата за допълнително разследване. Мотивът на Масларов да поръча убийството на Марангозова е финансов и личен. Над 10 г. са спорили за пари, които той ѝ дал с договор да управлява, като ги инвестира в акции и ценни книжа, и очаквал много по-големи печалби от тези, които тя му изплащала.

 На челната снимка: Петър Костов при ареста си от 2013 г., когато е подготвял отвличане на син на бизнесмен от Перник.