Преди изборите в Мексико: 30 убити кандидати и 11 отвлечени

Картелите решават кой може да управлява и кой не

Свят
21:01 - 02 Май 2024
3613
Преди изборите в Мексико: 30 убити кандидати и 11 отвлечени

На 2 юни Мексико ще проведе избори за парламент, местна власт и президент. Кампанията в 130-милионната страна обаче преминава под сянката на ескалираща вълна от насилие, пише испанският "Ел Паис".

Месец преди вота 30 кандидати са убити, 11 отвлечени, а 77 - заплашвани.

Ное Рамос Феретис е кандидат за кметския пост на град Манте. Той е намушкан многократно по време на митинг, а нападателят си тръгва необезпокояван. Часове след престъплението е открит мъртъв кандидатът за кмет на Сан Хосе Индепенденсия, който е от управляващата партия МОРЕНА.

Град Селая е сравним по големина с Пловдив, а кандидатката за кмет на МОРЕНА е застреляна непосредствено след среща с избиратели.

През февруари в рамките на няколко дена са убити кандидатите за кмет на трите водещи партии в град Мараватио.

Убийствата не пропускат и перлата на мексиканската ривиера - 600-хилядният град Акапулко.

Едно от най-високопрофилните убийства е на зетя и племенника на сенатор Рикардо Монреал. Ако в статистиката за 2024 г. се включат убитите роднини на политици и политически организатори, то броят на покушенията надхвърля 170.

При последните местни избори пък е имало случай, при които за кметската надпревара е останал само един претендент.

Различни анкети изчисляват, че всяко политическо убийство, което придобива известност, намалява избирателната активност с повече от 1%. Много от гласоподавателите се страхуват да отидат до урните.

"Феноменът на изборното насилие се разраства все повече и повече. През 2021 г. и 2018 г. също имаше десетки политически убийства, но те бяха по-малко и в по-ограничена територия", заявяват от неправителствената организация Laboratorio Electoral ("Избирателна лаборатория").

Заплахите карат много кандидати да се откажат от надпреварата. Такъв е случаят с Лоренцо Мартинес, който под натиск решава да не се бори за кметското място в планинския град Закапу.

"Картелите са тези, които разрешават кой може да се кандидатира и да управлява. Атаките са и метод за натиск над политическите партии", коментира Даниела Ариас от Laboratorio Electoral.

В много случаи убийствата започват преди откриването на кампанията, още докато партиите обсъждат вътрешно кандидатурите си. Понякога не организираната престъпност, а действащите политици решават да отстранят конкуренцията си с куршуми.

Според Мануел Перес Агире от Мексиканския колеж това показва колко размита е станала границата между държавата и картелите.

"В много случаи няма разлика между престъпната група и кмета, който е вероятният поръчител на покушенията", отбелязва Перес Агире, цитира дир.бг.

Атаките са основно към кандидати за местната власт, а това има логично обяснение смята Агире. 

"Мексико не може да инвестира в полицията на всяка една от близо 2500-те си общини", заявява той. Така в много градове местната власт е напълно беззъба пред престъпните групи. Картелите са толкова силни, че дори провеждат собствени военни паради.