Предложение: 17-годишните да могат да шофират

Инструктори са против това, защото според тях дори 18-годишните нямат изградени поведенчески навици

Новини
16:40 - 27 Април 2024
4734
Предложение: 17-годишните да могат да шофират

17-годишните да могат да получат шофьорска книжка, но да карат само с придружител до пълнолетие. Това предвиждат внесени в народното събрание промени в закона за движение по пътищата. Предложението предизвика противоположни реакции. 

Според текстовете шофьорският курс може да започне не както сега на 17 години и 9 месеца, а година по-рано. През първите 365 дни обаче младият шофьор ще може да се движи само с придружител, който има поне 5 години опит, през последните 2 не имал забрана за шофиране, и докато е с новия шофьор не е пиян или дрогиран. Сред новите предложения са и засичане на средна скорост и намаляване на максималната такава по магистралите. А ще има ли време Народното събрание да приеме всичко това преди да се разпусне е въпрос, който все още е без отговор.

Стефан е на 18 години, инструкторът му Димитър е в професията от 45. Въпреки разликата в годините и двамата са на едно мнение.

"За мен са прекалено млади, защото ние сега обучаваме 18-годишни и още нямат навици. Трудно, много трудно", заяви инструкторът Димитър Мишев.

Кандидат-шофьорът Стефан Стоянов е против, като смята, че на 17 г. хората са още млади. "Трябва да си имат 18, за да си карат курсовете", допълва той.

"Трябва да си постоянно нащрек, независимо дали е спокойно или не, трябва постоянно да гледаш какво се случва", наясно е той.

Точно, за да е по-сигурно на пътя, експерти от неправителствения сектор, МВР и транспортното министерство са изготвили промените в закона. Сред тях - по-ниска скорост по магистралите и засичането на средна скорост през камерите на АПИ. За да се превърнат от идеи в закон, е необходимо да минат през седем парламентарни комисии и две гласувания в зала.

"Тъй като България е в политическа криза вече трета година, имаме шести избори за тези три години, така че на парламента все не достига време да приеме важни промени", посочи Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Според него и този път поправките може да се отложат във времето. "Ние можем да ги подготвим за следващо Народно събрание, отново да се входират, да настояваме пред Транспортна комисия да бъдат разгледани, и в спешен порядък да се приемат, защото иначе както виждате по отношение на статистиката не са се променили нещата", коментира той.

Дотогава максималната скорост остава 140, камерите за моментна скорост - единствен способ на МВР, а книжките - след 18. Инструкторът Димитър Мишев отбеляза, че съвестните родители не пускат детето само.