Предложението за брак вече струва две средни заплати

Заради инфлацията годежният пръстен поскъпна с 20% за година

Новини
20:13 - 31 Януари 2023
4717
Предложението за брак вече струва две средни заплати

20% средно са поскъпнали годежните пръстени у нас в сравнение с миналата година. От бранша обясняват скока с ръста в цената на златото, както и с цялостната инфлация, пише money.bg.

“Годежните пръстени са може би най-важното бижу, което купуваме през живота си и затова неизбежното увеличение на цените няма как да ограничи потреблението. Нашият опит показва, че в повечето случаи българите са готови да отделят между 2000 и 3000 лева, като у нас най-предпочитани са традиционните модели с един или повече от един диаманта в комбинация с бяло злато”, коментира управителят на веригата бижутерски магазини Amodoria за България Тихомир Янков.

За сравнение, по данни на НСИ средната брутна заплата за декември в България е 1787 лв. или малко под 1400 лв. нето. От бранша посочват, че именно сега — около Свети Валентин, и по Коледа е традиционният пик на предложенията за брак.

80% от годежните пръстени, които се купуват в Турция, са на цена от около 10 000 лири или малко над 960 лв., коментира пред “Хюриет” директорът на компанията Zen Diamond Емин Гюзелиш. Това е приблизително една средна заплата в южната ни съседка. По думите му на пазара са успешни модели както за половината от тази цена, така и такива, които струват по 20-30 пъти повече.

Най-скъпият годежен пръстен, за който Гюзелиш знае, е струвал почти 290 000 лв.