Преднината на Йоханис продължава да расте

Новини
11:02 - 12 Ноември 2019
1501
Преднината на Йоханис продължава да расте

Цифрите на Йоханис в борбата за президент на Румъния продължават да растат, съобщава в. „Ромъния либера“, цитирайки последните данни на Централното избирателно бюро. Президентът Клаус Йоханис води в първия кръг на президентските избори с 37,49 процента, следван от кандидата на Социалдемократическата партия (СДП) Виорика Дънчила с 22,69 процента и кандидата на Съюз за спасение на Румъния - Партия ПЛЮС Дан Барна с 14,73 процента, съобщи снощи говорителят на Централното избирателно бюро Мирча Преотеску. Той представи частични централизирани резултати след преброяването на 99,09 процента от гласовете, предаде БТА.

Говорителят уточни, че вече са централизирани данните от всички избирателни секции в страната и остава да бъдат обработени само данните от 179 секции в чужбина. Той съобщи също, че във вота на 10 ноември са участвали 9 163 044 граждани на Румъния, тоест 50,11 процента от имащите право на глас.

В. „Адевърул“ пише, че Национално-либералната партия (НЛП) е съобщила, че Йоханис няма да участва в дебат с Дънчила. Дан Мотряну, ръководител на кампанията на Йоханис за президентските избори, е заявил вчера, че подобна конфронтация между президента и бившия премиер „няма смисъл, защото няма да донесе нищо ново“.

„Президентът не се страхува от конфронтация. Двамата кандидати са известни, политическата им дейност и гледните им точки са познати. Мисля, че няма нищо за изясняване“, посочи Мотряну, като добави, че кампанията на Йоханис ще продължи със същата стратегия като на първия кръг: „поредица от срещи с организации и граждани“.

Вчера ръководителят на предизборния щаб на Виорика Дънчила Лия Олгуца Василеску изпрати писмо до Мотряну, в което призова да бъдат организирани най-малко два дебата между Йоханис и Дънчила преди втория кръг на президентските избори на 24 ноември. „Липсата на дебати между основните кандидати представлява недостатък на изборния процес и проблем с прозрачността по отношение на програмите им за президентския мандат“, изтъкна Василеску.

В. „Журналул национал“ пише, че „килията на Ливиу Драгня може да бъде отворена днес от Върховния съд“. Изданието съобщава, че Върховният касационен съд ще разгледа днес исканията за анулиране на присъдите на трима от обвиняемите, осъдени на 27 май 2019 г. по делото за фиктивни назначения, включително бившия лидер на СДП Ливиу Драгня. Той беше осъден на три години и половина затвор за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение.

Вестникът посочва, че има съществени предпоставки искането на Драгня да бъде прието, тъй като съществува решение на Апелативния съд в Букурещ, което е констатирало, че Драгня е бил осъден от съдебен състав, незаконно сформиран на базата на решения на Висшия съвет на магистратурата и ръководството на Върховния касационен съд, които нямат юридическа стойност, тъй като не са били публикувани в Държавния вестник на Румъния.

Ако бъдат приети принципно тези контестации, изпълнението на присъдата на Ливиу Драгня автоматично се прекъсва, като бившият лидер на социалдемократите следва да бъде освободен от затвора до окончателното произнасяне на съда по оспорването на присъдата, отбелязва вестникът.