Преговаряме за капацитет от 1 млрд. куб. м газ годишно на турските терминали

Доставките за 2023 г. вече са обезпечени чрез доставки на терминалите на Ревитуса

Новини
11:01 - 23 Декември 2022
1576
Преговаряме за капацитет от 1 млрд. куб. м газ годишно на турските терминали

България преговаря да резервира капацитет от 1 млрд. кубически метра газ на година на турските терминали за втечнен газ, включително и за транзит през транспортната мрежа на турската газова компания "Ботас" (Botas) до българската граница.

Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти. „Това е много важно, защото ние вече нямаме такъв голям проблем вече доставките на танкери. Имаме предлагане на танкери, нямаме къде да ги разтоварваме“, изтъкна той.

Служебният енергиен министър обясни, че гръцкият терминал в Ревитуса е претоварен и е много трудно там да се резервира.

Едното решение е да се резервира капацитет на терминала на гръцкия терминал в Алексанруполис. От 2024 г. там има резервирани 1 млрд. куб. метра, но трябват поне още 1 млрд. куб. метра, които да са сигурни, за да се обезпечат доставките за България. Това е възможно само в Турция. 

БТА припомня, че по договор с азербайджанската държавна нефтена и газова компания "Сокар" (Socar) получава 1 млрд. куб. метра газ оттам. Средното потребление на страната ни е малко над 3 млрд. куб. метра в зависимост от ситуацията.

Доставките за 2023 г. вече са обезпечени чрез доставки на терминалите на Ревитуса, в края на 2023 г. може да се договорят такива в Турция от края на 2023 г. и 2024 г. нататък, уточни Христов.

Турската оферта е, че  тези 1 млрд. куб, метра може да се доставят на всичките им турски терминали, добави Христов. Задачата на България е да вкара танкера в турски води, след което те го поемат и разтоварват, където могат. Министърът даде за пример, че ако стане някоя авария на гръцкия терминал в Ревитуса, процесът по доставките ще се прекъсне, докато в Турция, ако нещо стане на някой от терминалите, те си имат ангажимента да разтоварят танкера където намери. 

„Булгаргаз“ ще сключва отделни сделки с доставчици на втечнен газ. Това се прави, за да се осигури неруски газ, допълни Христов и обясни, че в Турция има и руски газ. „Ние като твърдо ангажирани да минимизираме зависимостта си от Русия, резервирането на капацитет ни дава възможност, ние да си избираме доставчиците на газ", коментира Христов.