Премиерът акад. Николай Денков: Борбата ни е да има нормален живот в България

Ако не беше редовното правителство, можеше и сега да нямаме бюджет

Политика
14:50 - 12 Септември 2023
6762
Премиерът акад. Николай Денков: Борбата ни е да има нормален живот в България

Министър-председателят акад. Николай Денков обеща още когато ротационното му правителство с Мария Габриел бе гласувано от Народното събрание, пълна прозрачност към обществото. В края на миналата седмица той за втори път отговори на въпроси на граждани, зададени през социалните мрежи или на официалния сайт на правителството. Разговорът се водеше от журналиста Надежда Узунова.

Lupa.bg публикува най-интересните въпроси към министър-председателя и отговорите му.

- Акад. Денков, каква е актуалната обстановка по Южното Черноморие, какво прави държавата, за да помогне на хората, пострадали от потопа, и най-вече - на каква финансова подкрепа могат да разчитат те, за да извадят отново изпод водата потъналия си живот?

- Постепенно се успокоява обстановката, пуснато е електричеството навсякъде, пусната е водата, която все още има проблеми да се пие, но за битови нужди може да се използва. Има затруднения заради разрушените мостове и разрушената настилка. Това, което се очаква през следващите дни, е да се оценят най-спешните ремонти, които трябва да се направят и разбира се, веднага ще бъдат потърсени и отпуснати средства, за да могат да започнат ремонтите през агенция „Пътна инфраструктура“.

Това, което мога да кажа категорично, е, че реакцията на всички институции в държавата беше светкавична. Дъждът започна през нощта, на другата сутрин имаше вече 11 екипа, 35 служители, които от една страна помагаха на хората, които бяха в риск, така че да могат да се евакуират от рисковите места, а от друга страна – МВР помагаше за извеждане на хората, които трябваше да преминават включително през наводнени пътища, урегулираха движението. Отделно от Пожарна безопасност започна отводняванията. Веднага се включиха колегите от Министерството на труда и социалната политика. Има поне два вида помощ, за които може да се кандидатства веднага – едната е свързана със сградите, в които хората живеят – тя е увеличена през тази година четири пъти спрямо миналата и е до 1512 лв. на домакинство. Отделно има помощ за повредени електроуреди – тя е до 2500 лв., като в този случай трябва да се закупят уредите и след това се възстановява сумата.

- И в социалните мрежи, и в много медии има вече публикации, в които се говори за действие и бездействие на община Царево, които може би са причинили тези фатални щети от наводнението. Имате ли към момента някакви данни за уличаващо действие или бездействие?

- Вече излезе информация, че прокуратурата се е самосезирала. Това е нейна задача при положение, че има жертви. Тук използвам случая да изкажа съболезнования на семействата на тези хора. За съжаление четирима души загубиха живота си и аз очаквам прокуратурата да излезе със заключение по отношение на конкретни нарушения на законите, ако има такива. Отделно аз наредих проверка, която ще установи какви са причините за нарушения по отношение на водосборните потоци – дали има нарушения на това, което се очаква като регулация. Но пак казвам – това, което чета в социалните мрежи, е доста повърхностно по отношение на сериозните проблеми, които ние обсъждаме. Когато има валежи, които по 300-340 л./кв. в рамките на 24 часа, това е природно бедствие. Когато има природно бедствие, винаги има риск. Затова трябва да се гледа кой е рискът, който идва от природата и кой е рискът, създаден от човека. Тези две неща трябва да бъдат ясно разделени - и то от професионалисти.

- Посочете 3 неща в областта на икономиката, които кабинетът е свършил през това време в полза на обществото?

- Много неща се правят и почти всички са свързани с икономиката. Първото, което ми идва наум, са трите завода, които бяха отворени съвсем наскоро – единият беше в Русе, вторият беше в Стара Загора, а третият е разширението на завода „Алкомет“ в Шумен. Всеки от тях с по няколкостотин човека, които да бъдат назначени на работа. Всеки завод е инвестиция за десетки милиони – този в Шумен беше за около 140 млн. лв. Това са инвестиции, които дават възможност за развитие на региони, които имат нужда точно от това – Шумен, Стара Загора, Русе трябва да привличат нови инвестиции, за да могат да настигат София, Пловдив, които са по-напред в това отношение.

Това, което знам, е, че министерствата на икономиката и индустрията и на иновациите и растежа също развиват близо 10 проекта за инвестиции в България. Всеки от тях е в градове извън София, което е много ценно - във Враца, в Плевен – там, където имат нужда от инвеститори.

Много е важно да се създаде подходяща среда, което ние направихме като приехме бюджета. Някой ще каже, че това ни е работата, но както виждаме, ако не беше редовното правителство, можеше и сега да нямаме бюджет – зададохме рамката, в която да работят фирмите и това отпушва възможностите на инвеститорите, които знаят, че няма да се променят данъците, например, и е ясна каква е рамката за заплатите. Въобще много неща, които са необходими. Така че работим за бизнеса. Променихме закона за синята карта за привличане на висококвалифицирани специалисти. Много неща могат да се кажат за бизнеса, но трябват дългосрочни мерки, за да успеят да влязат инвеститорите.

Използвам случая да припомня, че миналата година имаше огромна съпротива срещу инициативата на редовното правителство да привлечем завод, който да произвежда батерии тук. Резултатът от буквалното саботиране на този инвеститор, защото ние бяхме в преговори, е, че той отиде в Румъния и обяви инвестиция, която включва 8000 работни места – представяте ли си за какво става дума?

- Сега следват голяма част от въпросите, зададени от служители на НСИ. Те се възмущават, че възнагражденията им са критично ниски - предвижда ли се някакво увеличение за тях в следващия бюджет?

- Години назад, във всяко министерство, всяка държавна администрация, заплатите са се определяли от това доколко успешен е бил министърът в лобирането пред финансовия министър. Това, което с министъра на финансите сме уточнили, е, че искаме да сменим този подход. Поискахме от всички министерства информация какви са заплатите в съответните ведомства и в структурите, включително и в НСИ, в Агенцията за борба с градушките, тези, които редовно имат оплаквания и то основателни, че са им ниски заплатите, за да имаме цялата информация. Срокът е 15-и септември. След което, на базата на тази информация, в хода на подготовката на бюджета за 2024 г. да направим сериозна крачка за премахване на тези дисбаланси. Не мога да обещая, че ще успеем изцяло тази година, но със сигурност ще направим нова система. Разбира се, заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита, натоварването, което имат служителите. Но това, което искаме да направим, е система.

- Има въпрос и за заплащането на здравните работници. Докога то ще бъде, цитирам - „смехотворно“, и докога държавата ще чака да се задълбочава кризата с кадрите в здравеопазването?

- Ние не чакаме. Напротив. Много упорито се опитваме да преодолеем този тип отношения, които са се наложили в болниците търговски дружества. Още миналата година започнахме с промени в законодателството, тази година продължихме.

Това, което сме заложили в закона, е възможността да има правила в колективния трудов договор, които да премахнат тази ужасяваща ножица между най-високото ниво заплати, които правят директорите на болници милионери, спрямо заплатите на лекарите и медицинските сестри, които са мизерни.

Това нещо в момента е заложено отново в договора, който беше подписан с НЗОК, съвместно с Българския лекарски съюз. Заложено е там, че разликата между най-високите и най-ниските заплати в една болница не могат да бъдат повече от 1:10, което е нормално. Дано отново да няма обжалвания, както стана миналата година, защото парите са налице, правилата са налице. Има много голямо желание да се блокира този процес от различни участници в тази част. Но държавата не чака, напротив – работи доста активно в тази посока.

- Как може да се избегне нередовното плащане на заплати от определени работодатели и подценяването на труда на определени млади юристи?

- Когато има забавяне, отговорната институция, която веднага би могла да реагира, е Главна инспекция по труда. Така че може да се подаде сигнал и съответно там може да бъде направена проверка. Отделно, синдикатите също са много активни, така че, ако някъде има синдикална организация – тя също би могла веднага да подаде сигнал и да даде знак, че има забавяния на заплати. Имало е такива случаи с реакция, работодателите реагират. Даже си спомням наскоро, че излезе съобщение, че 12 фирми всъщност са преустановили дейност, защото са забавили изплащане на заплати и осигуровки. По отношение на младите юристи, нямам представа дали става дума за държавна администрация или за частни фирми – там правилата са съвсем различни, в зависимост от това къде работи юристът.

- Как правителството се бори с демографската криза?

- Най-мощното средство за борба с демографската криза е да направим живота по-добър в България. Това означава по-високи доходи, приветливи училища, болници, в които да искаш да отидеш, когато имаш нужда, а не да се притесняваш как ще те посрещнат и дали трябва да доплащаш. Така че борбата за нормален живот в България е борба срещу демографската криза.

Друга много важна част, по която работим много сериозно, това е привличането на инвеститори, които да дават високи заплати, което става само с производство с висока добавена стойност. В понеделник бях в института по Изкуствен интелект INSAIT, който отворихме по време на предишното редовно правителство - на пръв поглед е научен, но работи много сериозно с водещите фирми в света. Получил е вече финансиране от някои от най-големите компании – Google Deep Mind ще спомена. В преговори е с други световни компании буквално от целия свят. Все още част от тези проекти не са обявени. Ето ви начин вие да привлечете най-светлите умове в тази област в света и те успяват да го направят. От Белгия е дошъл професор да живее в България, който е водещ специалист в света в областта на анализа на образи – нещо, което се използва в автономните коли, при сателитните снимки.

В института се запознах с млади учени, десетина докторанти, дошли от целия свят да работят и живеят в България. Това е начинът да решаваме демографската криза – когато създадем възможно най-добрите условия за работа.

- Кога ще има АМ „Хемус“? Отговорът отново е друг път?

- Отговорът отново е, когато се разберем, че трябва да престанат да се обжалват всякакви обществени поръчки, които се отворят, включително и тези, които сега са отворени. И когато политиците престанат да спорят: Може ли да се строи незаконно? – Не, не може да се строи незаконно. И трябва да се отпушат всички тези незаконни строежи, което изисква и съдействие от страна на Народното събрание.

- Войната по пътищата и вашите усилия да намалите дрогираните шофьори. Какви мерки предприемате?

- Ние имаме две различни координационни групи, с които се срещам регулярно поне веднъж месечно, понякога и по два пъти. Едната е посветена на спиране на вноса и разпространението на наркотици на едро ниво. Там работим съвместно с международните организации, с Европол. Имаме някои много успешни акции. Да припомня акцията, в която беше разкрита лаборатория, в която имаше тонове прекурсори за производство на амфетамини. Такъв тип лаборатория изобщо в региона никога не беше откривана. Главна дирекция „Бобра с организираната престъпност“ съвместно с прокуратурата извършиха акцията безупречно. Успяха да заснемат престъпната дейност, всичко да подготвят, така че, в момента се надявам тези лица да бъдат осъдени за нещо, което досега не сме виждали в този вид в България.

Отделно имаме друга група, която е свързана с безопасността на пътищата. Ясно е, че там имаме друга цел – бързото изваждане на пробите от лабораториите, за да не се бави процесът по наказанията. В момента там работим много сериозно. Другата седмица аз ще бъда във ВМА, обсъждаме с лабораторията там как да се ускорят процесите. Стартираме вече купуването на апаратура, има средства. Времето, което ни трябва, е да минат обществените поръчки и да се подготвят специалисти, които да работят с тази апаратура. Тя е сложна. Скоро ще я покажем на журналистите. Работим много усилено по това.

- Колко ще ускори това процеса по излизане на пробите?

- Целта е пробите, свързани с наркотиците, да излизат максимум до седмица. Като това, което обсъждаме в момента, е, когато има произшествия, особено със загинали, ние да можем да вадим пробите максимално бързо. Целта е да има елемент на приоритизиране на пробите и да излезем от този цикъл, в който хората чакат по 6 месеца, за да видят какъв е резултатът. Очаквам в следващите седмици да променим тази организация.

- Какво прави нашето правителство в областта на сигурността във връзка с руската агресия в Черно море? Съществува ли заплаха за българските морски пристанища?

- За момента не виждаме никаква пряка заплаха за българските пристанища. Все пак това е българска територия. Ние имаме 12 мили наши териториални води около пристанищата, така че до момента никой не се е опитвал да наруши тази част. По-скоро се вижда желание да се блокира икономическата зона, която е извън териториалните води. Това, което правим, е първо да работим заедно с нашите съседи – Румъния и Турция, така че, всяко едно действие в Черно море да бъде общо на нашите черноморски държави. Отделно, подадена е информация в структурите на НАТО – на най-високо ниво е вдигнато предупреждение, че се опитва Черно море да се направи, както се казва, руско езеро, защото виждаме, че има такива желания. Единственият начин да се противопоставим е на принципа: На сила се отговаря със сила. Нищо друго няма да работи в този случай.

- Какво имате предвид?

- Имам предвид, че ние трябва да развием нашите военноморски сили. Там тече проект, той се развива с двата кораба – единият корпус е пуснат във вода, другият се изработва в момента в корабостроителницата във Варна. Закупено е и се доставя оборудване за тези 2 кораба. Ние просто трябва да изградим това, което ще ни защитава. Междувременно се купуват ракети за бреговата охрана, така че никой да не посмее да приближи градовете и пристанищата на България. Нека да припомним, че се е случвало преди много-много години Варна да бъде обстрелвана от морето. Ние не трябва да позволяваме това да се случи отново.

Цялото интервю с премиера акад. Николай Денком можете да гледате ТУК