Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Новини
20:05 - 27 Юни 2024
2093
Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Премиерът Димитър Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в Брюксел, след като президентът Румен Радев отхвърли предложението на служебния кабинет да ръководи българската делегация на срещата.

"Водени от това, че става въпрос за държавни дела, за върховния главнокомандващ и натовски генерал, ви казах - най-нормално е ръководител на делегацията да бъде президентът Радев. Нямам представа какво го е смутило, уплашило и притеснило, но позицията на Министерски съвет общо взето е рутинна. Винаги през годините е правено по този начин - да има позиция, синхронизирана между Министерство на отбраната и Министерство на външните работи, утвърдена с решение на Министерски съвет. Що се отнася до позицията, тя е абсолютно съобразена с всички решения на Народното събрание и ви гарантирам, че няма да излезем от решенията на Народното събрание".

По-рано държавният глава мотивира отказа си с това, че не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема за войната в Украйна.

Запитан дали той ще води делегацията, Главчев отговори кратко:

"Ами то не остана кой".