Премиерът Ковачевски: Жертви сме на класически български шантаж!

Политика
19:05 - 18 Май 2022
5578
Премиерът Ковачевски: Жертви сме на класически български шантаж!

Няма място за отстъпки в спора с България, тъй като Северна Македония е изложена на "класически шантаж" заради ветото, наложено на преговорите за присъединяването ѝ в Европейския съюз. Това заяви днес македонският премиер Димитър Ковачевски на пресконференция с колегата си от Сърбия, Ана Бърнабич, в Скопие.

"Няма да има никакви отстъпки, решението трябва да се основе на европейски ценности и на зачитане на достойноството на гражданите на двете държави", обясни Ковачевски. Така отговори на въпрос защо твърдои, че страната му няма да се обвърже с дати за решение на спора с България, макар ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел да предупреждава, че трябва да се намери решение до юни, и дали ако срокът се приеме, това означава, че ще се правят отстъпки към България.

Бърнабич избегна коментар по темата. Тя разговаря с Ковачевски за отношенията между църквите, за съвместните проекти, за общата регионална инициатива "Отворени Балкани" и модернизацията на жп линията по свързващия двете страни Коридор 10.

На фона на вътрешнокоалиционното напрежение в България външният министър Буяр Османи заяви, че в топката за решаване на проблема в момента е в София. На думите му днес, преди закрито изслушване в парламентарната комисия по външна политика, отговори външният министър Теодора Генчовска:

"Не съм чула г-н Буяр Османи какво е казал, но той много често излиза по медиите, непрекъснато говори, това не е тенис или футболен мач да кажеш топката в кой отбор е или в кое поле. Не знам по какъв начин по-ясно да му обясня на г-н Османи вече", добави тя.

Преди да влезе в залата, добави: "Загубихме пет месеца", имайки предвид неуспеха на двете правителства да договорят споразумението, с което би отпаднало ветото.